Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

Filosofie Magazine nr. 2/2020

De som van goed en kwaad

Geertje Dekkers

Een rechtvaardige samenleving was een kwestie van rekenen, geloofde Jeremy Bentham. En van constante controle.

Het Engelse rechtssysteem was een raar zootje, vond jurist Jeremy Bentham. Het was laat in de achttiende eeuw en Bentham had in Oxford rechten gestudeerd. Oorspronkelijk was hij van plan om advocaat te worden, en hij haalde daarvoor ook de benodigde papieren. Maar hij besloot dat hij zijn tijd beter kon besteden: aan de opbouw van een heel nieuw juridisch stelsel, bijvoorbeeld.
Bentham was goed voorbereid op die onderneming. Hij was in 1748 geboren in een welgestelde Londense familie en was opmerkelijk slim gebleken. Aan de chique Westminster School (bij Westminster Abbey) had hij lessen Latijn en Grieks gekregen, zoals dat hoorde in die jaren. In 1760, nog maar twaalf jaar oud, was hij aan Queen’s College in Oxford begonnen aan zijn rechtenstudie, die hij in 1766 afrondde. Vanaf 1769 was hij officieel advocaat.
 

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden