Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

Filosofie Magazine nr. 9/2019

Karlijn Roex: ‘Alle burgers zijn surveillanten geworden van politie en Justitie’

Marc van Dijk
Schrijver, journalist en kunstenaar

Vrijwel dagelijks berichten de media over ‘verwarde personen’. Met dat label ben je de rest van je leven verdacht. Socioloog Karlijn Roex, een van de sprekers tijdens het Waanzinfestival, onderzoekt de groeiende afkeer van het ‘niet-normale’. Ook zijzelf belandde ooit als ‘verwarde’ in de politiecel. Omdat ze haar sleutels kwijt was.


Wat doe je als je op straat geconfronteerd wordt met iemand die schreeuwt of die zich vreemd gedraagt? Dikke kans dat je alarmnummer 112 belt, en dat de persoon in kwestie wordt meegenomen door de politie. Niemand kijkt nog op van ‘een verward persoon’ meer of minder. Het is voor iedereen het beste dat deze mensen door professionals worden geholpen. Maar is het wel zo simpel?

Gepromoveerd socioloog, onderzoeker en activist Karlijn Roex (30) ervoer zelf meer dan eens hoe het is om mee­genomen te worden door de politie (een arrestatie is het niet, gedwongen is het wel) en het etiket ‘verward persoon’ opgeplakt te krijgen. In haar eerste boek In verwarde staat betoogt ze dat niet de samenleving tegen verwarde ­personen beschermd dient te worden, maar de verwarde personen tegen de door de staat afgedwongen normaliteit.
 

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden