Home Filosofie en literatuur Janneke de Bijl: ‘Je kunt ook de verkeerde kant op nadenken’
Filosofie en literatuur Rechtvaardigheid Vrijheid Waarheid

Janneke de Bijl: ‘Je kunt ook de verkeerde kant op nadenken’

Wat antwoorden denkers van onze tijd op de vier grote vragen van Immanuel Kant? Dit keer: cabaretier Janneke de Bijl (1982) over redeneren.

Door Djuna Spreksel op 17 november 2023

Janneke de Bijl cabaretier filosoof schrijver beeld Martin Dijkstra

Wat antwoorden denkers van onze tijd op de vier grote vragen van Immanuel Kant? Dit keer: cabaretier Janneke de Bijl (1982) over redeneren.

FM12 FM 12 Filosofie Magazine cover
12-2023 Filosofie magazine Lees het magazine

Dit artikel krijgt u van ons cadeau

Wilt u onbeperkt toegang tot de artikelen op Filosofie.nl? U bent al abonnee vanaf €4,99 per maand. Sluit hier een abonnement af en u heeft direct toegang.

Volgens Immanuel Kant (1724-1804) past elke filosofie in 4 vragen: Wat kan ik weten? Wat moet ik doen? Wat mag ik hopen? Wat is de mens?

01 Wat kan ik weten?

‘We kunnen alleen weten wat de wetenschap ons vertelt. Niet omdat ze het altijd bij het juiste eind heeft, maar omdat de wetenschap het enige denksysteem is dat zichzelf van binnenuit corrigeert. Het leven is chaotisch en de wetenschap heeft niet altijd een antwoord. Dat kan een gevoel van controleverlies geven. In mijn roman Als, dan probeert de hoofdpersoon controle te krijgen door logisch te redeneren. Dan zie je dat blijven redeneren ook niet zaligmakend is, omdat je ook heel goed de verkeerde kant op kunt nadenken. Maar als we iets willen weten, kunnen we beter op ons verstand dan op ons gevoel afgaan.’

‘Het is niet genoeg om de wet als enige norm te nemen’

02 Wat moet ik doen?

‘Ik wil niet leven ten koste van anderen. Ik ben veganist omdat ik het volstrekt onlogisch vind dat ik recht zou hebben op dierlijke producten, waardoor dieren een rotleven hebben. De filosoof René Descartes dacht nog dat dieren machines waren, maar we weten inmiddels al lang dat dieren lijden, en toch is het nog steeds toegestaan om dieren te doden. Dat betekent dat het niet genoeg is om de wet als enige norm te nemen, maar dat je ook op je eigen morele kompas moet varen. Ik spreek me over dit onderwerp uit, maar ik hoef geen dierenactivist te worden. Vroeger dacht ik altijd: ik moet iets goeds doen voor de wereld en anderen redden. Nu denk ik: zolang ik zorg dat ik niet leef ten koste van anderen, ben ik vervolgens vrij om te doen waar ik zelf gelukkig van word.’

03 Wat mag ik hopen?

‘Het enige wat je kunt hopen, is dat je een beetje geluk hebt in het leven. Dat de verdeling tussen pech en geluk willekeurig en onevenredig is, vinden we lastig te accepteren en dus zoeken we verklaringen. Ik vind dat de overheid meer zou moeten compenseren voor de mate van geluk en pech die ieder ten deel valt. Ik vind de sluier van onwetendheid een nastrevenswaardige denkoefening. Dit gedachte-experiment is bedacht door filosoof John Rawls; we stellen ons daarbij voor dat we niets weten over onze maatschappelijke positie. Wie onwetend is over zijn nationaliteit, sekse, sociaal-economische klasse en andere omstandigheden zal een rechtvaardigere maatschappij inrichten.’

Even tussendoor… Meer lezen over filosofie? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:

Meld u aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang elke woensdag het laatste filosofie nieuws, de beste artikelen van de week en af en toe een aanbieding.
Ontvang wekelijks het laatste filosofienieuws, de beste artikelen en af en toe een aanbieding.

04 Wat is de mens?

‘Mens-zijn betekent laveren tussen de behoefte aan veiligheid en verbondenheid enerzijds en de behoefte aan vrijheid anderzijds. Ik vind het interessant om te zien hoe jonge mensen tegenwoordig discussiëren over monogamie en dan zeggen: de mens is van nature niet monogaam en vooral op zoek naar vrijheid. Ik geloof dat de mens vol tegenstrijdigheden zit. Ik zoek zelf veiligheid in mijn relatie, mede omdat mijn werk als comedian vrij en spannend is. Soms wil ik onder een deken liggen, maar al snel krijg ik dan toch de behoefte om iets in de wereld teweeg te brengen. Het is een tweestrijd die we nooit zullen beslechten.’

Als, dan. Een logische roman
Janneke de Bijl
Nijgh & van Ditmar
288 blz.
€ 22,99