Artikelen geschreven door Djuna Spreksel


‘Aandacht is nodig voor een gezonde democratie’
De Britse schrijver en journalist Johann Hari (1979) schreef het boek De aandacht verloren over het verlies van ons concentratievermogen.


‘Dankzij onzekerheid kunnen we leven’
Corinne Heyrman (1992) is schrijver, podcastmaker en theatermaker. Onlangs verscheen haar roman Het begin en zijn oneindigheid.


‘Het lichaam weet meer dan we weten’
Mischa Andriessen (1970) publiceerde vijf dichtbundels. Onlangs verscheen zijn eerste verhalenbundel: Probeer de hemel mijn huis te maken.


Lotfi El Hamidi: ‘We zijn geen eenzame krijgers’
Lotfi El Hamidi (1986) is historicus en journalist. Hij schreef het boek Generatie 9/11. Migratie, diaspora en identiteit, over opgroeien in een Rotterdamse migrantenwijk.


Jurriën Hamer: ‘Een mens heeft geen controle over zijn keuzes’
Jurriën Hamer won de Socratesbeker met zijn boek over de politieke en maatschappelijke gevolgen van het idee dat de vrije wil niet bestaat. ‘Straffen is een uiterste redmiddel, voor wanneer je al het andere hebt geprobeerd.’


Tim Fransen: ‘Humor biedt een ander perspectief op ons onvermijdelijke falen’
In zijn nieuwe cabaretvoorstelling De mens en ik concludeert cabaretier en filosoof Tim Fransen (1988) dat we niet gemaakt zijn voor morele perfectie. Maar dat is geen reden om bij de pakken neer te zitten.


Francesca Minerva: ‘We discrimineren lelijke mensen’
Mooie mensen geloven we eerder, verdienen meer geld, winnen vaker verkiezingen. Daarom is het onze morele plicht om onaantrekkelijke mensen te helpen, vindt de Italiaanse filosoof Francesca Minerva. ‘Maak met het oog op gelijkheid plastische chirurgie vrij toegankelijk.’