Home Filosofen Lao Zi
Karl Popper filosoof
Vorige

Karl Popper

Lao Zi

Lao Zi

6e eeuw v.Chr - 4e eeuw v.Chr
Lou Andreas-Salomé
Volgende

Lou Andreas-Salomé

Quote

“Niets is zachter of flexibeler dan water, en toch kan niets het weerstaan”

Er bestaat veel onenigheid over de vraag wie Lao Zi werkelijk was. De naam Lao Zi betekent grofweg ‘de oude meester’. Deze naam heeft hij gekregen als schrijver van de Tao te Jing. Over zijn werkelijke naam wordt veel gespeculeerd. Ook is het niet zeker wanneer hij leefde. De oudste geschreven versie van de Tao te Jing stamt uit de vierde eeuw voor Christus, en sommigen geloven dat Lao Zi toen leefde, maar andere bronnen gaan verder terug, tot de zesde eeuw voor Christus. In de jaren zestig werd zelfs getwijfeld of het maar één persoon was, of een collectief. Door de goddelijke status die hij kreeg als schrijver van de Tao te Jing zijn er over de jaren veel mythes over zijn leven ontstaan. Volgens de ene mythe zou hij geboren zijn op zijn 62e als een grijs man, en volgens een ander zou hij vele malen herboren zijn, waarvan Lao Zi zijn laatste vorm was die 990 jaar oud werd. Ongeacht wie hij was, wanneer hij leefde, of hoe oud hij tijdens zijn geboorte was, niemand kan ontkennen dat zijn leer, de Tao te Jing, een van de meest invloedrijke filosofieën van de wereldgeschiedenis is.

Even tussendoor… Meer lezen over Lao Zi en andere grote denkers? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:

Meld u aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang elke woensdag het laatste filosofie nieuws, de beste artikelen van de week en af en toe een aanbieding.
Ontvang wekelijks het laatste filosofienieuws, de beste artikelen en af en toe een aanbieding.

De Tao te Jing (of Daodejing), ook wel simpelweg de Lao Zi genoemd, is dé centrale leer van het Taoïsme. Het beschrijft de Tao als de wortel van het bestaan. De Tao is de weg van de natuur, of de goddelijke weg. Het is de harmonie die de wereld in zich draagt en alles naar zijn doel begeleidt. Dit betekent echter niet dat mensen zich per definitie volgens de Tao gedragen. Integendeel, het grootste deel van de mensen gedraagt zich onnatuurlijk, en verstoort zo de balans binnen de Tao. Het is de taak van de Tao te Jing om deze mensen weer op het juiste pad te brengen.

Een centraal thema in de Tao te Jing is wu wei, wat ongeveer zoveel betekent als niet-handelen, maar meer weg heeft met het niet-proberen. Wanneer iemand wu wei handelt, probeert hij niet de omstandigheden naar zijn hand te zetten en zo de werkelijkheid te bezitten, maar laat diegene zich leiden door de flow van de natuur. Het is wat vergelijkbaar met ‘in the zone’ zitten, zoals een muzikant dat doet. Die probeert niet langer het instrument te bezitten, maar laat zich leiden door de muziek. Als we dit niet doen, dan moeten we meer moeite doen en behalen we minder resultaten, wat resulteert in meer stress.