Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

Filosofie Magazine nr. 6/2008

Descartes’ bewijs voor het bestaan van de ziel

Erno Eskens

In de zeventiende eeuw bewees Descartes dat de onstoffelijke ziel bestaat. Zijn bewijs blijft overtuigend, ook nu hersenscans ons zouden laten zien dat al ons denken materieel is.

Is er dan toch leven na de dood? Wie Eindeloos bewustzijn van cardioloog Pim van Lommel leest, zou het bijna gaan denken. In het door het grote publiek omarmde, maar door een groot gedeelte van de gevestigde wetenschap verguisde boek, doet Van Lommel verslag van zijn onderzoek naar de verschijnselen rond hersendood. Zo’n twintig jaar lang verzamelde hij data over mensen die op het randje van de dood balanceerden en hij sprak daarbij met 62 mensen die levendige herinneringen hadden aan de tijd dat ze hersendood waren. Ze vertelden over tunnels met licht aan het eind, over familieleden die hen aan gene zijde stonden op te wachten. Ze waanden zich in een bad van liefde, zagen hun leven in een flits en herinnerden zich soms ook opmerkelijke details van voorvallen die tijdens de hersendood in de operatiekamer plaatsvonden. Van Lommels conclusie: zelfs als de hersenen niet functioneren, heeft de mens nog een vorm van bewustzijn. ‘Ik ben ervan overtuigd dat je bewustzijn niet in je lichaam is opgeslagen, maar dat je via je lichaam je dagelijks bewustzijn ervaart.’ Er is een actief bewustzijn buiten de hersenen, dat zich alleen via je hersenen ‘manifesteert’. Misschien is het wel ‘de ziel’.

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden