Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

Collegedag: Natuur

Collegedag: Natuur

10 September 2021

Update september 2021: De Collegedag Natuur gaat door! Op vrijdag 10 september heet de redactie van Filosofie Magazine u van harte welkom in de Zuiderkerk in Amsterdam.

NOTE:
Voor dit evenement is geen coronatoegangsbewijs vereist. Om de collegedag veilig te laten verlopen, houden wij ons aan de adviezen van het RIVM en regels vanuit de Rijksoverheid. Heeft u verkoudheidsklachten of griepverschijnselen, dan vragen we u thuis te blijven. Tickethouders hebben in de week van het evenement een e-mail ontvangen met daarin de praktische informatie. Klik hier voor het teruglezen van de praktische informatie van de Collegedag Natuur

Kunt u uw gekochte ticket niet meer terugvinden? Geen paniek. Als u bij binnenkomst uw naam doorgeeft aan onze medewerkers, dan kan uw ticketbestelling worden opgevraagd en krijgt u alsnog toegang tot het evenement. Het restitueren van uw ticket is helaas niet meer mogelijk. Bent u verhinderd, dan raden wij u aan uw ticket op TicketSwap te plaatsen of aan vrienden/kennissen over te dragen. Voor overige vragen kunt u terecht bij de klantenservice van Filosofie Magazine. Telefonisch bereikbaar op +31 (0)24 -2027830 (maandag t/m vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur) of via redactie@filosofie.nl. 


De natuur staat volop in de schijnwerpers. Of het nu klimaatspijbelaars of boze boeren zijn, iedereen lijkt zich met de natuur te bemoeien. Maar hoe verhoudt de mens zich ten opzichte van de natuur? Kunnen wij de natuur bedwingen of zijn wij juist aan haar overgeleverd? Filosofie Magazine organiseert op 10 september in de Zuiderkerk te Amsterdam een veelbelovende collegedag waarin soortgelijke natuurvragen centraal staan. 

Prof. dr. Koo van der Wal bijt de spits af met een lezing over de ecologische crisis. Daarin gaat hij in op de tegenstelling tussen het gemechaniseerde wereldbeeld van de natuur enerzijds, en een dynamisch en veelkleurig natuurbeeld anderzijds. Van der Wal legt uit hoe verschillende natuuropvattingen de basis vormen voor het erkennen van de intrinsieke waarde van planten, dieren en ecosystemen.

Prof. dr. René ten Bos richt zich op de meteosofie. Hoe verhoudt de omgang van de mens zich met het weer? Hoe worden meteorologische verschijnselen vanuit een filosofisch oogpunt bekeken? Ten Bos betoogt dat ondanks alle wetenschappelijke vooruitgang, de angst voor alles wat ons letterlijk boven het hoofd hangt nauwelijks is bezworen.

Dr. Angela Roothaan gaat in op het sjamanistisch wereldbeeld van inheemse volkeren in relatie tot de natuur. Voor het belang en de houdbaarheid van de aarde, zou de Westerse cultuur er verstandig aan doen een voorbeeld te nemen aan de wijze waarop zij met de natuur leven.

Dr. Erno Eskens sluit af met een lezing over natuurrechten. Dierenrechten zijn inmiddels een bekend begrip in de ethiek en rechtsfilosofie, maar hoe zit het met rechten voor natuurgebieden als oceanen? Hoe krijgt de omgang met ecologische kwesties daarmee een hele andere invulling?

Download hier het volledige programmaboekje van de collegedag.

Datum: 10 september 2021
Tijd: 10.00 – 16.00 uur
Locatie: Zuiderkerk, Amsterdam
Contact: Heeft u vragen? Of specifieke dieetwensen? Mail vóór 1 september naar: redactie@filosofie.nl. U ontvangt een bevestiging zodra uw dieetwens is verwerkt.


Direct bestellen


69,00 Aantal:
89,00 Aantal:
50,00 Aantal: