Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

Collegedag: Natuur

Collegedag: Natuur

10 September 2021

De natuur staat volop in de schijnwerpers. Of het nu klimaatspijbelaars of boze boeren zijn, iedereen lijkt zich met de natuur te bemoeien. Maar hoe verhoudt de mens zich ten opzichte van de natuur? Kunnen wij de natuur bedwingen of zijn wij juist aan haar overgeleverd? Filosofie Magazine organiseert op 10 september in de Zuiderkerk te Amsterdam een veelbelovende collegedag waarin soortgelijke natuurvragen centraal staan.

Prof. dr. Koo van der Wal bijt de spits af met een lezing over de ecologische crisis. Daarin gaat hij in op de tegenstelling tussen het gemechaniseerde wereldbeeld van de natuur enerzijds, en een dynamisch en veelkleurig natuurbeeld anderzijds. Van der Wal legt uit hoe verschillende natuuropvattingen de basis vormen voor het erkennen van de intrinsieke waarde van planten, dieren en ecosystemen.

Prof. dr. René ten Bos richt zich op de meteosofie. Hoe verhoudt de omgang van de mens zich met het weer? Hoe worden meteorologische verschijnselen vanuit een filosofisch oogpunt bekeken? Ten Bos betoogt dat ondanks alle wetenschappelijke vooruitgang, de angst voor alles wat ons letterlijk boven het hoofd hangt nauwelijks is bezworen.

Dr. Angela Roothaan gaat in op het sjamanistisch wereldbeeld van inheemse volkeren in relatie tot de natuur. Voor het belang en de houdbaarheid van de aarde, zou de Westerse cultuur er verstandig aan doen een voorbeeld te nemen aan de wijze waarop zij met de natuur leven.

Dr. Erno Eskens sluit af met een lezing over natuurrechten. Dierenrechten zijn inmiddels een bekend begrip in de ethiek en rechtsfilosofie, maar hoe zit het met rechten voor natuurgebieden als oceanen? Hoe krijgt de omgang met ecologische kwesties daarmee een hele andere invulling?

Datum: 10 september 2021
Tijd: 10.00 – 16.00 uur
Locatie: Zuiderkerk, Amsterdam
Contact: Heeft u vragen? Of specifieke dieetwensen? Mail vóór 1 april naar: redactie@filosofie.nl. U ontvangt een bevestiging zodra uw dieetwens is verwerkt.

Na de aangescherpte coronamaatregelen moeten veel evenementen uit veiligheidsoverwegingen uitgesteld worden naar volgend jaar. Vol goede moed schuiven wij daarom de Collegedag Natuur van 23 april naar 10 september 2021. Het reeds door u betaalde ticket blijft geldig, tenzij u eerder een verzoek tot restitutie heeft ingediend. Ticketbestellers worden op de hoogte gehouden van de actuele ontwikkelingen. Momenteel is het maximum aantal bezoekers voor de collegedag bereikt. Tickets zijn uitverkocht.