Wil tot macht – betekenis
Alles dat leeft wil overheersen, dacht de Duitse filosoof Friedrich Nietzsche (1844-1900). Dit grondbegrip van zijn filosofie noemt Nietzsche ‘wil tot macht’. Hij bouwt hiermee voort op het denken van Arthur Schopenhauer (1788-1860), die de ‘wil tot leven’ als de centrale kracht in het universum zag. Volgens Nietzsche ging Schopenhauer hier niet ver genoeg in: de wil is niet alleen een wil tot voortbestaan, maar ook de drang om de wereld om zich heen te beheersen en weerstanden te overwinnen.
Meer lezen over Nietzsche en andere grote denkers? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:
Meld u aan voor onze nieuwsbrief
Relevante berichten
Filosofie is makkelijker als je denkt: wat is macht?
In ‘Filosofie is makkelijker als je denkt’ helpen we je in vijf stappen op weg in het zelf leren denken. Dit keer: wat is macht?
‘Volgens Nietzsche is de moraal een machtsstrijd’
Maarten van Buuren verzorgde de nieuwe vertaling van Voorbij goed en kwaad. ‘Nietzsches filosofie kun je niet losdenken van zijn leven.’
Nietzsche: ‘Bevolen wordt hij, die niet zichzelf gehoorzamen kan’
Hoeveel kun je beschrijven met één welgemikte uitspraak? Een serie over beroemde mantra’s in de filosofie. Dit keer: Friedrich Nietzsche.
Close Reading: Nietzsches grote vrolijkheid
Wij allen zijn moordenaars, schrijft Nietzsche. We hebben God vermoord. Is dat een bevrijding, of verliest daarmee alles zijn betekenis?