Home Mens en techniek Bernard Stiegler: ‘Techniek is een gif en een medicijn’
Mens en techniek

Bernard Stiegler: ‘Techniek is een gif en een medicijn’

Door Ivana Ivkovic op 23 september 2013

Bernard Stiegler: ‘Techniek is een gif en een medicijn’
Cover van 10-2013
10-2013 Filosofie magazine Lees het magazine

‘Techniek is noodzakelijk om een individu te worden’, vindt de Franse filosoof Bernard Stiegler. Tegelijkertijd kunnen moderne technologieën als Facebook ons onze menselijkheid ontnemen. Hoe kan techniek worden ingezet voor ‘de emancipatie van de mens’?

‘Technologieën zoals Facebook reduceren mensen tot insecten, tot mieren’. Aldus de Franse filosoof Bernard Stiegler. Een stevige stelling voor een filosoof die juist in sociale media een kans ziet om een meer eerlijke manier van samenwerken tussen mensen te bereiken. Een waarbij niet de producent alle macht heeft, en de consument maar moet afwachten. Maar dat betekent niet dat hij de ogen sluit voor het gevaar.

Stiegler: ‘Want hoe functioneert een mierennest? De individuele mieren gedragen zich niet bewust, maar worden gestuurd door chemische signalen. Deze signalen brengen een bepaald gedrag voort, zoals “larven verzorgen”, maar daar hoort geen echte kennis bij. Precies hetzelfde gebeurt met Facebook vandaag. Facebook is een systeem van feromonen, van ‘likes’. Mensen geven likes zonder erover na te denken, zoals een mier reageert op chemische signalen. Het werkt weliswaar numeriek, in plaats van chemisch, maar toch.’ Als hoofd van het ‘Instituut voor Onderzoek en Innovatie’ verbonden aan het Franse Centre Pompidou, houdt Stiegler zich niet alleen op een academische manier bezig met techniekfilosofie, maar ijvert ook actief om dit gevaar af te wenden en technieken te ontwikkelen die wel bijdragen tot onze kennis.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Filosofie.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.