Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

Filosofie Magazine nr. 10/2021

‘Neanderthalers konden al kunst maken’

Frank Meester
filosoof, publicist, muzikant

Recent onderzoek laat zien dat neanderthalers grotschilderingen maakten. Cultuurfilosoof Robin van den Akker vraagt zich af of je die schilderingen wel kunst kunt noemen.

Het wordt steeds duidelijker: de neander­thaler is niet die brute holbewoner die uitgestorven is door zijn eigen domheid. Ons beeld van de neanderthaler is de laatste vijf jaar sterk veranderd. Dat komt vooral door nieuwe dateringstechnieken, maar ook door andere wetenschappelijke doorbraken. Zo is gebleken dat hij een wijder gebied bestreek dan altijd werd gedacht, dat zijn brein en longinhoud groter waren dan die van de moderne mens, en dat met zijn oog-handcoördinatie blijkbaar ook niets mis was. En nu vinden ze in Spanje grotschilderingen van 65.000 jaar oud en blijkt hij dus ook al in de weer te zijn geweest met pigmenten. Wij, moderne mensen, zijn anders dan lang gedacht niet de enigen die dat kunnen.’

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden