Home Mens en natuur Bernard Stiegler: ‘De mens is een probleem voor de mens geworden’
Mens en natuur

Bernard Stiegler: ‘De mens is een probleem voor de mens geworden’

Door Florentijn van Rootselaar op 29 september 2016

Bernard Stiegler: ‘De mens is een probleem voor de mens geworden’
Cover van 10-2016
10-2016 Filosofie magazine Lees het magazine

Bernard Stiegler over de chaos die de wereld bedreigt (‘De mens vernietigt de voorwaarden voor zijn eigen bestaan’), en de uitweg die we juist in die nieuwe chaos kunnen vinden. 

Nee, ik ben niet tevreden met mijn antwoord. Als ik nog iets beters bedenk, stuur ik u een mail.’ De uitspraak typeert Bernard Stiegler: zijn oprechte poging om een zinvolle bijdrage te leveren – aan de wereld, maar net zo goed aan het leven van een enkel individu. Dat is ook de inzet van zijn werk als techniekfilosoof aan het Centre Pompidou in Parijs – waar hij directeur is van het door hem opgerichte Institut de recherche et d’innovation – en zeker ook van zijn filosofieschool Pharmakon in het Franse plaatsje Epineuil-le-Fleuriel, waar iedereen gratis lessen kan volgen (dit jaar gaat het over ‘weer leren leven in de tijd van het Antropoceen’).

 

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Filosofie.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.