Artikelen geschreven door Ivana Ivkovic


‘De roep om participatie sluit vluchtelingen juist buiten’
Lieke van der Veer onderzocht hoe vluchtelingen en hun initiatieven politiek worden geframed. ‘Om erbij te mogen horen, moeten ze eerst bijdragen.’


Effectief altruïsme: rekensommen maken voor een betere wereld
Rutger Bregman noemt effectief altruïsten morele astronauten. Maar hebben ze ook gelijk door het goede te berekenen?


‘Voetbal is geen sport, maar een vorm van drama’
Volgens filosoof Simon Critchley toont het WK in Qatar dat de idealen van het voetbal onder druk staan. Toch blijft het een sport vol betekenis.


Concrete wereldburgers
De kosmopolitische traditie is aan een correctie toe, stelt Martha Nussbaum. Kosmopolieten moeten zich meer richten op concrete vermogens, zodat ook dieren wereldburgers kunnen zijn.


Martha Nussbaum: ‘Het kosmopolitisme is moreel bankroet’
Het kosmopolitisme is een mooi ideaal, maar heeft ook schaduwzijden, stelt de Amerikaanse filosoof Martha Nussbaum.


Gerben Bakker: ‘Angst laat ons zien wat van waarde is’
De mens is geneigd om veiligheid te zoeken, maar dat betekent niet dat we ook veilig moeten denken. Filosoof Gerben Bakker pleit voor een betekenisvolle omgang met gevaar.


Waarom we volgens Habermas geen riskant pokerspel met Rusland moeten spelen
Volgens Jürgen Habermas slaan velen door in het moralisme rondom de oorlog in Oekraïne. Habermas-kenner René Gabriëls legt uit waarom.


Socioloog Rudi Laermans: ‘Simmel is geïnteresseerd in de mens achter het geld’
Geld is niet alleen een middel om mensen te bevrijden, maar ook een middel om ons te gijzelen en te vervreemden, stelde Georg Simmel. Na ruim een eeuw verschijnt zijn Filosofie van het geld in het Nederlands. Socioloog Rudi Laermans: ‘Volgens Simmel doordringt geld alle levenssferen.’


Waarom een goed betoog altijd een morele dimensie heeft
De brieven en redevoeringen van Isocrates zijn voor het eerst in zo’n ruime selectie in het Nederlands beschikbaar. De Oude Griek vertelt niet alleen hoe je een overtuigend betoog houdt, maar ook over de macht van het woord in een democratie.


Jaron Harambam: ‘Er bestaan verscheidene waarheden naast elkaar’
Wat kunnen wij leren van complotdenkers? Die vraag staat centraal in het boek van socioloog Jaron Harambam. ‘Aan elk feit gaan keuzes vooraf.’


Een publiek spektakel
De ziektes waaraan de publieke sfeer lijdt, zijn niet helemaal te wijten aan de sociale media. Volgens Ivana Ivković laat Rousseau zien dat het theatrale karakter van de publieke sfeer van alle tijden is.


‘Geloof draagt altijd de kans op ontsporing al in zich’
Religieus geweld neemt toe. In zijn nieuwe boek buigt Hans Achterhuis zich over de vraag waar het vandaan komt en hoe de moderne maatschappij ermee moet omgaan.