Home Alternatieve feiten Alternatieve feiten: ‘Taal beïnvloedt morele beslissingen’
Alternatieve feiten Taal

Alternatieve feiten: ‘Taal beïnvloedt morele beslissingen’

Mensen maken in een vreemde taal andere morele keuzes, stelt onderzoek. Volgens Beate Roessler is ethiek te complex voor zulk onderzoek.

Door Thomas Velvis op 19 februari 2024

trolley problem trolleyprobleem spoor trein tram ethiek morele beslissingen keuzes beeld Google Deepmind/Pexels

Mensen maken in een vreemde taal andere morele keuzes, stelt onderzoek. Volgens Beate Roessler is ethiek te complex voor zulk onderzoek.

FM3 Filosofie Magazine kun je voelen met je ogen
03-2024 Filosofie magazine Lees het magazine

Beate Roessler, hoogleraar ethiek aan de Universiteit van Amsterdam: ‘Er komt een losgeslagen trein aan die vijf mensen die werken aan het spoor dreigt te overrijden. Je kunt ze alleen redden door één dikke man op het spoor te duwen. Wat doe je dan? Dit bekende dilemma uit de ethiek – het trolleyprobleem – kregen proefpersonen in dit onderzoek voorgelegd. De taal waarin het probleem was opgesteld, had gevolgen voor de beslissing die mensen namen, concludeerde de onderzoeker. In een vreemde taal besloten mensen vaker om de man het spoor op te duwen dan in hun moedertaal.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Filosofie.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.

Het is niet de eerste poging om onze morele beslissingen empirisch te funderen. Ik las onlangs in de Süddeutsche Zeitung over een recente studie naar de invloed van ontbijt op morele beslissingen. Met yoghurt in de buik bleken mensen evenwichtiger na te denken dan na een broodje. Interessant, maar hier zijn we nog niet eens begonnen met nadenken over ethiek.

Het probleem is dat dit soort onderzoeken volledig voorbijgaan aan de complexiteit van werkelijke morele besluitvorming. Het trolleyprobleem is bijvoorbeeld zó plat, dat valt eigenlijk geen morele beslissing te noemen. Wie is ooit in het dagelijks leven zo’n situatie tegengekomen, waarin je aan de hand van een telling kunt bedenken wat te doen? Het voorbeeld weerspiegelt het echte leven niet. Nog los van het feit dat het heel discriminerend is: één dikke man versus vijf dunne mensen. Stel dat het om een zwarte vrouw zou gaan of om een heel knappe witte man? Wat voor intuïties boor je dan aan?’

Spijt

‘Natuurlijk is het geen gek idee dat het gebruik van de moedertaal of een vreemde taal verschil maakt. Nederlands is niet mijn moedertaal, dus ik moet vaker nadenken welk woord ik gebruik. Filosofen als Friedrich Schleiermacher en Gottlob Frege hebben vanuit uiteenlopende filosofische richtingen erop gewezen dat woorden een bepaalde toon hebben en allerlei associaties met zich meebrengen – en dat doen ze vooral in de moedertaal. Voor mij roept een term als Deutsches Reich gruwelijke associaties op, maar dat gebeurt niet bij “het Duitse Rijk”.

We zijn hierdoor verleid te denken dat we in onze moedertaal ook andere ethische beslissingen nemen. Maar volgens mij klopt dat niet: ons ethisch kader gaat veel dieper dan de kleur van de begrippen die we gebruiken. Ethiek komt uit ons heart and brain. Daarom schieten abstracte voorbeelden als het trolleyprobleem tekort. Moraal gaat altijd over concrete gevallen, over context. We zien iemand aangevallen worden in de metro, met andere mensen om ons heen of juist niet. Meestal handelen we intuïtief op een morele manier, en soms is het moeilijk en moet je even nadenken. Maar nooit is het een kwestie van tellen, kiezen, en doorgaan met je leven.

Een geliefde filosoof van mij is Bernard Williams. Hij beargumenteerde dat je je bij een moreel besluit ook moet afvragen: wie ben jij na je besluit? En wie wil je zijn? Als wat je deed goed was, hoef je geen spijt te hebben. Dat is een betere vraag om aan proefpersonen te stellen: wie zou je zijn, en hoe zou je over jezelf denken als je een mens had opgeofferd voor vijf anderen?’

Bron feit
Brouwer, S. (2023), ‘The time course of moral decision making in bilinguals’ native and foreign language’. Frontiers in Language Sciences 2, online gepubliceerd op 22 augustus 2023.