Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

FM nr. 1/2009

Alain de Botton: ‘Veel mensen voelen zich op hun werk meer thuis dan waar ook’

Leon Heuts

Kijk eens beter naar je eigen baan, zegt de Engelse filosoof en bestsellerschrijver Alain de Botton. En zie daar ‘de bereidwilligheid van collega’s hun ego opzij te schuiven, de kameraadschap en solidariteit’. Een lofzang op werk en de bijbehorende routine.

Waarom hechten we zo veel waarde aan ons werk? Kunnen we werk niet als louter functioneel beschouwen, iets wat je nu eenmaal doet tussen 9 en 5 om aan de kost te komen? ‘Het is helemaal niet vanzelfsprekend om te denken dat je het geluk kunt vinden via je werk’, beaamt de Engelse filosoof Alain de Botton, bekend van internationale bestellers als Statusangst en De architectuur van het geluk. ‘In de klassieke oudheid en eigenlijk tot in de zeventiende eeuw werd werk gezien als een noodzakelijk kwaad. Volgens Aristoteles maakt de noodzaak van werk je tot de gelijke van een slaaf of dier. Een betaalde baan houdt alleen maar af van waar het in het leven écht om gaat: discussiëren met je medeburgers, en nadenken over belangrijke kwesties.’

In een wat rommelige zolderkamer, ergens in een chique wijk in Londen, legt De Botton uit wat hem dreef zijn nieuwste boek, Ode aan de arbeid, te schrijven. Het ligt in de lijn van zijn eerdere boeken. De Botton is gefascineerd door hoe wij zin zoeken in een wereld waarin die zin helemaal niet meer vanzelfsprekend is. En meestal stuit hij daar op dezelfde tegenstelling. Aan de ene kant voelen we ons uitverkorenen. We willen bijzondere individuen zijn, en daarom moet ook alles wat we doen buitengewoon zijn. Onze liefdes bijvoorbeeld; we willen niet ‘gewoon’ een partner, maar iemand die voor ons is ‘bestemd’ en in alle opzichten aan onze wensen voldoen.

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden