Home Wittgenstein. De zoektocht naar zuiverheid

Wittgenstein. De zoektocht naar zuiverheid

Door Bert Keizer op 28 februari 2012

Cover van 03-2012
03-2012 Filosofie magazine Lees het magazine

Wittgenstein was het ‘meest volmaakte voorbeeld van want we ons gewoonlijk voorstellen bij een genie: hartstochtelijk, diep, intens en dwingend’. Een portret van de Oostenrijkse filosoof, door Bert Keizer.

Er zijn twee historische ontmoetingen waarvan ik altijd weer geniet als iemand  er over schrijft. De eerste is het geleidelijk samenkomen van The Beatles zoals dat zich afspeelde rond 1959 in Liverpool. De tweede is het samenkomen van Bertrand Russell en Ludwig Wittgenstein in 1911 in Cambridge. Russell heeft er prachtig over geschreven in termen die passen bij een verliefdheid, want hij was nog nooit zo dicht bij een betoverende geest geweest. Terugblikkend vond Wittgenstein zelf ook dat zijn geest toen ‘een en al vuur’ was. The Beatles maakten iets wonderbaarlijks in elkaar los. Tussen Russell en Wittgenstein lag dat anders. Het was Russell die in Wittgenstein iets wakker kuste waarvan het onduidelijk is hoe lang het daar al sluimerde. Of sluimeren, het was eerder zo dat hij het had weggehouden onder de druk van zijn vader, die hem de werktuigbouw in dreef. Zonder Russells vrijwel onmiddellijk gegeven aanmoediging, bewondering zelfs, is het maar de vraag wat er van Wittgenstein als filosoof zou zijn geworden. In een nooit eerder vertoonde filosofische pas de deux, waarin de 22-jarige Wittgenstein zijn 40-jarige mentor al snel bij de hand nam, zetten ze samen de eerste stappen in de richting van een filosofische blik op de wereld die naar mijn mening nooit overtroffen is.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Filosofie.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.