Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

Filosofie Magazine nr. 1/2022

Striptekenaar Barbara Stok en filosoof Marije Martijn over de cynische levensfilosofie van Hipparchia

Carolien van Welij
Filosoof, neerlandicus

Dat een filosoof als Hipparchia relatief onbekend is, hoeft geen belemmering te zijn om haar verhaal te vertellen. Striptekenaar Barbara Stok en filosoof Marije Martijn over de cynische levensfilosofie van de vrouw die verliefd werd op de woorden en het leven.

Beeld Barbara Stok

Nooit van Hipparchia gehoord? Dat is niet gek. In overzichtswerken komt de naam van deze Griekse filosoof uit de vierde eeuw voor Christus vrijwel niet voor. Van haar werk is niets bewaard gebleven en ook over haar persoon is weinig geschreven. Maar die onbekendheid gaf striptekenaar Barbara Stok juist de vrijheid die ze zocht. Ze maakte de strip De filosoof, de hond en de bruiloft over Hipparchia. ‘Ik wilde een strip over een Griekse filosoof maken, maar wist nog niet wie,’ vertelt Stok. ‘Af en toe volg ik een college filosofie en mijn hart ligt bij de filosofie uit de Oudheid, die vaak gaat over de vraag hoe te leven en die nog steeds praktisch bruikbaar is. Socrates lag voor de hand als onderwerp, maar ik wilde juist een onbekender iemand; dan kan ik het personage zelf meer invullen. Er zijn maar een paar anekdotes over Hipparchia bekend. Ik dacht: leuk, daar ga ik een verhaal van maken. Dat is het leuke van een stripboek maken: ik kan alles een beetje naar mijn hand zetten.’

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden