Home Psychoanalyticus Paul Verhaeghe: ‘We zijn ons lichaam vergeten’

Psychoanalyticus Paul Verhaeghe: ‘We zijn ons lichaam vergeten’

Door Annette van der Elst op 26 november 2018

Psychoanalyticus Paul Verhaeghe: ‘We zijn ons lichaam vergeten’
Cover van 12-2018
12-2018 Filosofie magazine Lees het magazine

We zijn ons lichaam vergeten, zegt psychoanalyticus Paul Verhaeghe, ook al zijn we er voortdurend mee bezig in de sportschool of op Instagram. Hij schreef er een boek over: Intimiteit.

Hij stuurt zijn patiënten soms eerst naar een masseur. Want wil je een goed leven, zorg dan allereerst voor een goede afstemming met je lichaam, meent klinisch psycholoog en psychoanalyticus Paul Verhaeghe. ‘Mensen die hulp zoeken, zitten niet goed in hun vel. Vaak komen ze vanwege lichamelijke klachten, die als een soort wake-up-call werken. Wat ze vervolgens vaststellen is dat het leven dat ze leiden voor hen niet het goede leven is.’

Wie geen voeling heeft met zijn lichaam wordt ook sneller ziek, zegt Verhaeghe. ‘Wie zich prettig voelt in zijn lijf, heeft minder last van mentale en lichamelijke problemen.’ Hoe dat kan? Volgens Verhaeghe kunnen geest en lichaam niet los van elkaar bestaan. We zijn biopsychosociale wezens: geest, lichaam en omgeving zijn met elkaar verweven. ‘En die verwevenheid wordt veronachtzaamd: in de gezondheidszorg, in de psychologie, in de wetenschap, in de opvoeding en in politiek en beleid.’

Tekst loopt door onder afbeelding

Fotografie: Merlijn Doomernik

 
Het gesprek vindt plaats in de werkkamer van Verhaeghe — zijn huis staat in een dorp onder de rook van Gent, waar hij aan de universiteit klinische psychologie en psychoanalyse doceert. In zijn kamer staat een — hip vormgegeven — divan, want naast zijn hoogleraarschap heeft Verhaeghe een eigen psychoanalytische praktijk. Op zijn bureau ligt een geopend exemplaar van Aristoteles’ Ethica Nicomachea, het klassieke werk over het goede leven.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Filosofie.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.