Home 10-2010
Filosofie Magazine - Oktober 2010

10-2010

Cover afbeelding voor 10-2010
‘Mijn hoofd wil het een, mijn hart het ander’
‘Mijn hoofd wil het een, mijn hart het ander’
Interview
Voor leden

‘Mijn hoofd wil het een, mijn hart het ander’

Al etend, drinkend en discussiërend kwamen radicale Franse intellectuelen honderd jaar voor Darwin tot de conclusie dat de wereld niet geschapen is, maar geëvolueerd. Hoog tijd dat zij eens wat aandacht krijgen, vindt de Weense historicus Philipp Blom. Dit artikel is exclusief voor abonnees Dit artikel… Read More

Lees meer
Zen: denktraditie die niet wil denken
Zen: denktraditie die niet wil denken
Recensie
Voor leden

Zen: denktraditie die niet wil denken

Filosoof Michel Dijkstra schreef een verrassend ordelijk en beheerst boek over een oosterse stroming die ons wil verlossen van de neiging alles te ordenen en te beheersen. Dit artikel is exclusief voor abonnees Dit artikel op Filosofie.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg… Read More

Lees meer
Het koningschap: bovenmenselijk, al te bovenmenselijk
Het koningschap: bovenmenselijk, al te bovenmenselijk
Recensie
Voor leden

Het koningschap: bovenmenselijk, al te bovenmenselijk

Juist nu politici eindelijk bereid lijken te zijn de macht van de Oranjes aan te pakken, publiceert Hans Dijkhuis een boek over hoe filosofen de monarchie hebben gesouffleerd of juist ondermijnd. Het koningschap is een bovenmenselijke, misschien wel onmenselijke taak. De onlangs uitgezonden televisieserie Den Uyl en de affaire-Lockheed… Read More

Lees meer
Montaigne, een verbluffend openhartige vriend
Montaigne, een verbluffend openhartige vriend
Essay
Voor leden

Montaigne, een verbluffend openhartige vriend

Liegen deed Montaigne nooit – zelfs niet als hij met een leugentje zijn leven kon redden. Diezelfde oprechtheid maakt het lezen van zijn boeken zo aangenaam: het is alsof je een vriend op bezoek hebt. Montaigne hield van reizen, maar in zijn tijd maakten roversbendes de wegen onveilig. ‘Ze… Read More

Lees meer
Antonio Damasio: ‘Ons ik is een symfonie’
Antonio Damasio: ‘Ons ik is een symfonie’
Interview
Voor leden

Antonio Damasio: ‘Ons ik is een symfonie’

Alle processen in de hersenen werken samen, net zoals orkestleden die een symfonie uitvoeren. Die samenwerking, dat is bewustzijn, volgens de vermaarde neurowetenschapper Antonio Damasio. ‘Net zoals beweging, emoties en spijsvertering biologisch verklaard kan worden, kan bewustzijn dat ook’, zegt Antonio Damasio in de grote achttiende-eeuwse salon van het… Read More

Lees meer
Het toppunt van wansmaak
Het toppunt van wansmaak
Essay
Voor leden

Het toppunt van wansmaak

‘Sommige van mijn kennissen kijken naar tv-programma’s die ze wanstaltig vinden, en beweren daar op een metaniveau van te genieten.’ Arnon Grunberg gelooft niet in de diepte van plat vermaak. ‘Legitimering van wansmaak is het echte probleem.’ Dit artikel is exclusief voor abonnees Dit artikel op Filosofie.nl… Read More

Lees meer
‘Ik ben de middelmatigheid echt zat’
‘Ik ben de middelmatigheid echt zat’
Hoofdartikel
Voor leden

‘Ik ben de middelmatigheid echt zat’

Joep Dohmen is boos. Overal ziet hij middelmatigheid, consumentisme en een lege vrijheidsdrang. ‘We hebben huizen bomvol spullen, maar onze levens zijn een puinhoop.’ Dit artikel is exclusief voor abonnees Dit artikel op Filosofie.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere… Read More

Lees meer
Wilders’ vrijheid of vrijheid van meningsuiting?
Wilders’ vrijheid of vrijheid van meningsuiting?
Essay
Voor leden

Wilders’ vrijheid of vrijheid van meningsuiting?

De democratie begon in de achttiende eeuw met praten, met een gesprek waarvan niemand werd uitgesloten. Die discussie tussen gelijken, en niet het individuele recht op vrije meningsuiting, is volgens politiek filosoof Judith Vega de absolute kern van onze democratie. Dit artikel is exclusief voor abonnees… Read More

Lees meer
Smaak voor het leven
Smaak voor het leven
Reportage
Voor leden

Smaak voor het leven

‘Ik ga liever dood aan het eten van boter dan dat ik mijn bestaan zou rekken met margarine.’ Al had hij op zijn achtentwintigste al een hartaanval achter de rug, de Franse filosoof Michel Onfray wenste geen concessies te doen aan zijn hedonistische manier van leven. Inmiddels staat hij aan het hoofd van een heuse Smaakuniversiteit – een leerschool in filosofie, en smaakvol én gezond eten.

Lees meer