Home Het koningschap: bovenmenselijk, al te bovenmenselijk

Het koningschap: bovenmenselijk, al te bovenmenselijk

Door Pieter Hoexum op 07 december 2010

Cover van 10-2010
10-2010 Filosofie magazine Lees het magazine

Juist nu politici eindelijk bereid lijken te zijn de macht van de Oranjes aan te pakken, publiceert Hans Dijkhuis een boek over hoe filosofen de monarchie hebben gesouffleerd of juist ondermijnd.

Het koningschap is een bovenmenselijke, misschien wel onmenselijke taak. De onlangs uitgezonden televisieserie Den Uyl en de affaire-Lockheed toont in de figuren van Juliana en Bernhard mooi tot welke ellende én welke schoonheid het kan leiden. Terwijl de koninklijke macht en het koninklijke aanzien de prins verblindden en overmoedig maakten, maakten die de koningin juist deemoedig. Immanuel Kant wees er terecht op dat de vele eerbewijzen waar koningen nu eenmaal mee overstelpt worden hen hoogmoedig kunnen maken, terwijl die hen juist bescheiden zouden moeten stemmen, als ze verstand genoeg bezitten om te bedenken dat hun taak – het recht van de mensen te beheren – voor een mens eigenlijk te groot is.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Filosofie.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.