Teleologie – betekenis
Teleologie is het geloof dat alles in de wereld naar een bepaald doel toewerkt. Het woord stamt af van het Oudgriekse telos, dat ‘doel’ betekent, en logos (‘rede’). Volgens teleologische filosofieën kun je dingen alleen verklaren door hun doel aan te wijzen en te analyseren.
De Griekse filosoof Aristoteles (384 v. Chr.-322 v. Chr.) dacht dat alle dingen een telos of einddoel in zich dragen, en legde zo de basis voor het teleologische denken na hem. Een ander voorbeeld van een teleologische theorie is de politieke filosofie van Georg Hegel (1770-1831). Hegel meent dat de geschiedenis toewerkt naar een ideale staat waarin de individuele vrijheid een absoluut hoogtepunt bereikt. Alleen door dit einddoel in acht te nemen vallen hedendaagse machtsverschillen volgens Hegel te begrijpen.
Meer lezen over filosofie? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:
Meld u aan voor onze nieuwsbrief
Relevante berichten
Word wie je bent met Aristoteles
Aristoteles’ Metafysica opende nieuwe wegen in de filosofie. Zijn mensbeeld fundeert de populaire filosofische kreet ‘worden wie je bent’.
Bestaat er vooruitgang?
Wat is vrijheid? Bestaat er vooruitgang in de geschiedenis? Hegels rechtsfilosofie nodigt nog steeds uit tot vruchtbare reflectie.
De nuttige mythe van morele vooruitgang
Maakt het geloof in morele vooruitgang ons niet passief, vraagt moraalfilosoof Hanno Sauer zich af.
Daniel Dennett: ‘Filosoferen over de geest is mind candy’
Volgens de populaire Amerikaanse filosoof Daniel Dennett zijn wij wel ontworpen, maar zonder ontwerper.