Solipsisme – betekenis
Solipsisme is de overtuiging dat je er alleen zeker van kunt zijn dat jouw eigen geest of bewustzijn bestaat. Of anderen om je heen ook kunnen denken of voelen, kun je niet weten. Het is een sceptische positie die veel filosofen beschouwen als een probleem dat weerlegd moet worden.
René Descartes (1596-1650) is een van de eerste filosofen die het probleem van solipsisme bespreekt in zijn Meditaties. Maar de beroemdste weerlegging komt van John Stuart Mill (1806-1873). Omdat andere mensen zo op ons lijken qua gedrag, taal en emoties, meent Mill dat we ook mogen aannemen dat hun bewustzijn op dat van ons lijkt.
Meer lezen over filosofie? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:
Meld u aan voor onze nieuwsbrief
Relevante berichten
Filosofie is makkelijker als je denkt: wat is het ik?
In ‘Filosofie is makkelijker als je denkt’ helpen we je in vijf stappen op weg in het zelf leren denken. Dit keer: wat is het ik?
Joris van Casteren: ‘De wereld is er ook zonder mijn beleving’
Als student geloofde schrijver Joris van Casteren graag dat hij alleen op de wereld was. Door Edmund Husserl zag hij in dat dat niet het geval is.
Kun je buiten je eigen denken denken?
Het lijkt onmogelijk voorbij je eigen bestaan te kijken. Coen Simon zoekt in een shortread toch een uitweg.
IJzeren Lijst 5. Meditaties van René Descartes
‘Ik denk, dus ik ben’. Dankzij deze woorden uit zijn Meditaties werd René Descartes (1596-1650) een van de meest geciteerde filosofen ooit.