Home Eenzaamheid ‘De wereld is er ook zonder mijn beleving’
Eenzaamheid

‘De wereld is er ook zonder mijn beleving’

Door Carolien van Welij op 26 maart 2021

‘De wereld is er ook zonder mijn beleving’
Cover van 04-2021
04-2021 Filosofie magazine Lees het magazine

Dit artikel krijgt u van ons cadeau

Wilt u onbeperkt toegang tot de artikelen op Filosofie.nl? U bent al abonnee vanaf €4,99 per maand. Sluit hier een abonnement af en u heeft direct toegang.

Joris van Casteren (45) is schrijver en coördinator van De Eenzame Uitvaart. Deze maand verschijnt zijn boek Eenzaamheid.

Beeld Maarten Noordijk

‘In het Utrechtse Overvecht woonde ik in een kamertje op de bovenste verdieping van een studentenflat. Ik had een geweldig uitzicht. Met een verrekijker van mijn vader bracht ik de hele omgeving in kaart. Op grote vellen papier tekende ik de flats aan de overkant na. Ik wist wie waar woonde, wat mensen op bepaalde tijden deden, welke tv-programma’s ze keken. Die mensen waren voor mij helemaal niet meer echt. Ik dacht: als ik nu die verrekijker wegleg, bestaat dat allemaal niet meer.

Dat idee van solipsisme ging bij mij ver. Ik was ervan overtuigd dat als ik mijn ogen dichtdeed, de hele wereld er niet meer was. Als achttienjarige was dat voor mij een geruststelling. Als de buiten­wereld alleen in mijn hoofd bestond, was het zinloos mijn tijd te verdoen door met mensen in de kroeg te zitten. Ik wilde in afzondering zijn, ik wilde dichter worden.

Een paar jaar later studeerde ik filosofie. Tijdens de colleges filosofische antropologie gaf docent Maarten Coolen het voorbeeld van Husserl over het opkomen van de zon, een bekend fenomeen in onze leefwereld, dat wetenschappelijk gezien helemaal niet bestaat. Als solipsist kon ik denken: als ik niet kijk, komt de zon niet op. Nu besefte ik: de zon komt überhaupt niet op, en die is er ook gewoon zonder mij. De wereld bestaat dus niet dankzij mijn beleving, maar het is precies andersom. Zo stortte mijn idee van solipsisme in. Dat was een nederlaag, mijn hele wereldbeeld viel om.

Zo ontwaakte ik en maakte ik een omgekeerde beweging: ik raakte geobsedeerd door de werkelijke buitenwereld. Journalistiek had ik altijd iets vulgairs gevonden – voor de ware kunst moest je je iets voorstellen. Maar ik ontdekte de esthetische kracht van de banale werkelijkheid en ging op een verhalende manier journalistiek bedrijven. Zonder die weerlegging van het solipsisme had ik nooit mijn non-fictieboeken kunnen schrijven.’

Relevante berichten

Het rollenspel van de eenzaamheid
Het rollenspel van de eenzaamheid
Eenzaamheid
Voor leden

Het rollenspel van de eenzaamheid

Soms voelen we ons vervreemd van de rollen die we spelen in het dagelijks leven. Filosoof Marjan Slob analyseert de eenzaamheid die dat oplevert. Eenzaamheid als een ziekte die twee keer zo dodelijk is als alcohol. Eenzaamheid als epidemie. Eenzaamheid waar zoveel jongeren mee te kampen hebben dat er een… Read More

Lees meer
‘De mens heeft talent voor eenzaamheid’
‘De mens heeft talent voor eenzaamheid’
Eenzaamheid

‘De mens heeft talent voor eenzaamheid’

In haar nieuwe boek De lege hemel gaat Marjan Slob op zoek naar de betekenis van eenzaamheid. Ze waarschuwt ervoor om bij dit thema te snel in de ‘actiestand’ te gaan. ‘Ik geloof niet dat eenzaamheid te bestrijden is via een of ander stappenplan.’

Lees meer
Filosoferen achter tralies: Met Montaigne ontsnappen aan je cel
Filosoferen achter tralies: Met Montaigne ontsnappen aan je cel
Eenzaamheid
Voor leden

Filosoferen achter tralies: Met Montaigne ontsnappen aan je cel

Kan filosofie helpen als je in de gevangenis zit? Filosofie Magazine-redacteur Lianne Tijhaar volgt een filosofiecursus in de bajes. Deel 1: eenzaamheid en ergernissen. We moeten een kamertje voor onszelf apart houden, waarin je kunt praten en lachen alsof je ongebonden bent, zonder vrouw, kinderen en mensen die afhan­kelijk van je… Read More

Lees meer
5 filosofische handreikingen: Leer de kunst van het alleen-zijn
5 filosofische handreikingen: Leer de kunst van het alleen-zijn
Eenzaamheid
Voor leden

5 filosofische handreikingen: Leer de kunst van het alleen-zijn

Is alleen-zijn zielig, ongezellig en dus bij voorkeur te vermijden? Of kunnen we ons juist in die afzondering ontplooien? Dat kan, maar het is soms wel iets wat je moet leren – zeggen de grote filosofen.  Er zijn talloze liedjes over sneue eenzaamheid geschreven en maar weinig over de positieve… Read More

Lees meer