Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

Filosofie Magazine nr. 11/2020

In harmonie met de morele wet

Tim Miechels

Het klimaatdebat wordt uitgevochten door te wijzen op de gevolgen van onze leefstijl. Maar smeltende poolkappen, uitstervende diersoorten en brandende regenwouden sporen niet aan tot goed gedrag, meent Tim Miechels. De categorische imperatief van Immanuel Kant doet dat wel.

Wanneer het over het klimaat gaat zijn de apocalyptische scenario’s nooit ver weg. Beelden van smeltende poolkappen, uitstervende diersoorten en brandende regenwouden moeten ons ertoe overhalen ons gedrag te veranderen. En al met relatief kleine ingrepen (minder vlees, minder vliegvakanties, minder vaak de auto) zouden we het tij nog kunnen keren. Toch lijken we maar mondjesmaat bereid ons gedrag te veranderen.

Tegenover de boodschap van de onheilsprofeten staat het woord van de klimaatsceptici. Politici als Donald Trump en Thierry Baudet en denkers als Bas Haring relativeren de klimaatverandering en de mogelijke gevolgen ervan. Het klimaat zou al eeuwen buiten onze invloed om veranderen, en we zouden ook zeker wel paar diersoorten kunnen missen.

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden