Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

Filosofie Magazine nr. 1/2021

‘Kijk die vuurbal aan de hemel’

Marnix Verplancke

Het vuur bracht welvaart én de klimaatcrisis, stelt Ignaas Devisch. Oude mythes over dit element leren al dat de mens de wereld nooit helemaal onder controle krijgt. Toch is er één vuur dat wel onbeperkt energie geeft, zonder vervuiling: de zon.

Bron: Science Photo Library

Als ik ergens niet uit kom, herlees ik de Griekse tragedies,’ zegt de Vlaamse filosoof Ignaas Devisch (1970). ‘Die geven antwoorden op bijna al onze vragen. Ik zou het een enorme verschraling vinden als we ervan uit zouden gaan dat oude verhalen en mythes ons niets meer te bieden hebben en dat we die dus achter ons kunnen laten.’

Prometheus stal volgens de mythe het vuur van de goden. Koloman Moser, ‘The light’, schilderij uit 1913/14. Bron: AKG.

Neem Prometheus geboeid van Aeschylus (525-456 v.Chr.). De titanenzoon Prometheus stal volgens deze tragedie het vuur van de goden en gaf het aan de mensen. Dat kwam hem op een gruwelijke straf te staan: hij werd vast­geketend aan een rots in de Kaukasus, waar een adelaar elke nacht zijn lever kwam opeten – waarna deze overdag weer aangroeide, zodat Prometheus’ kwelling eeuwig zou duren. In zijn nieuwste boek, Vuur, denkt Ignaas Devisch na over oplossingen voor de huidige klimaatcrisis en pleit hij voor een herwaardering van Prometheus en zijn soortgenoten.

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden