Artikelen geschreven door Marnix Verplancke


‘Skarga gaf de onverschilligheid nooit vrij spel’
Alicja Gescinska schreef het voorwoord bij de memoires van de Poolse filosoof en goelag-overlever Barbara Skarga (1919-2009).


Luisteren naar alle ruis
Kijken zien we vaak als hét middel om kennis te verwerven. Maar luisteren helpt ons de wereld te begrijpen zoals die werkelijk is, stellen drie geluidsfilosofen.


Hans Schnitzler: ‘De digitalisering knaagt aan onze menselijke waardigheid’
We leven in het nihiliticum, beweert Hans Schnitzler, het uitzichtloze tijdperk waarin we ons overgeven aan technologie, doelgerichtheid en efficiëntie. Maar misschien moeten we onze menselijke feilbaarheid maar weer eens gaan omarmen.


Hoe geld ons bevrijdt en inperkt
Geld maakt onlosmakelijk deel uit van ons leven, maar wat is het eigenlijk precies? En wat verandert er aan onze kijk op geld nu munten steeds vaker virtueel zijn?


Filosoof en psycholoog Lieke Asma: ‘De vrije wil bestaat wél’
De vrije wil bestaat niet, klinkt het de laatste jaren. Filosoof en psycholoog Lieke Asma is het daar niet mee eens. Ze vindt het hoog tijd om de intenties van mensen serieuzer te nemen.


Stefaan Van Brabandt maakte een voorstelling over Sartre en De Beauvoir
Vrijheid is wat je doet met wat je is aangedaan, vonden Sartre en De Beauvoir. Nu is er een voorstelling over hun filosofie.


Corrumpeer de jeugd!
Een groep jongeren boog zich tijdens een summer school in Gent drie dagen lang over het denken van de Franse filosoof Alain Badiou.


‘Mensen kijken het liefst uit op bomen’
‘Steden zijn vrij recente uitvindingen, waarmee we het nog steeds moeilijk hebben’, zegt de Britse filosoof Charles Foster. De mens is beter op zijn plek in de natuur, als beest tussen de andere beesten. ‘Waar kijk jij liever op uit, op een flatgebouw of op een bos?’Beeld Ed Thompson &… Read More


‘Zo’n oude, monumentale boom doet me echt iets’
We dichten planten steeds vaker menselijke eigenschappen toe, constateert milieufilosoof Josef Keulartz. Soms is dat misplaatst, maar andere keren vindt hij het terecht, want planten zijn slimmer dan je denkt. En ze hebben intrinsieke waarde.


‘Kijk die vuurbal aan de hemel’
Het vuur bracht welvaart én de klimaatcrisis, stelt Ignaas Devisch. Oude mythes over dit element leren al dat de mens de wereld nooit helemaal onder controle krijgt. Toch is er één vuur dat wel onbeperkt energie geeft, zonder vervuiling: de zon. Bron: Science Photo Library Als ik ergens niet uit… Read More


‘Een politicus moet zich laten leiden door de deugd’
Volgens Tinneke Beeckman kunnen we van Niccolò Machiavelli leren dat vrijheid een gemeenschappelijke opdracht is. ‘Vrijheid vraagt om betrokkenheid, van zowel politicus als burger.’


Zonder vertrouwen hadden we geen taal
De mens is het enige wezen dat kan praten, beweerde Aristoteles al, maar op de vraag waarom die mens dan ooit ging praten had hij geen antwoord. Omdat hij een sociaal wezen is, meent de Zweedse linguïst en natuurkundige Sverker Johansson. We staan er niet zo vaak bij stil, maar… Read More