Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

Filosofie Magazine nr. 12/2017

Ons empathisch vermogen is overbelast. Een pleidooi voor onverschilligheid

Frank Meester
filosoof, publicist, muzikant

Reclamemakers, goede doelen, politieke partijen en journalisten spelen in op onze empathie. Filosoof Ignaas Devisch vindt dat kwalijk. Volgens hem is ons empathisch vermogen overbelast.

'Ik wens geen pleidooi tegen empathie te houden’, zegt Ignaas Devisch. ‘Maar ik verzet me tegen empathie als iets louter positiefs, als het middel tegen alle maatschappelijke problemen.’ Volgens Devisch is het beroep dat voortdurend op ons empathisch vermogen wordt gedaan een al te gemakkelijke oplossing geworden, politiek gezien links tot rechts.

Tekst gaat door onder afbeelding

Fotografie: Merlijn Doomernik

‘Traditioneel zit empathie natuurlijk wat meer in het linkse kamp, maar je ziet haar ook opduiken bij rechts. Volgens links moeten we ons meer inleven in vreemdelingen – vluchtelingen, arme mensen –, volgens rechts juist in de eigen groep: “Eigen volk eerst.” De opvatting van empathie als het medicijn tegen alle problemen lijkt mij gevaarlijk. Je verwacht er dan te veel van. Empathie is slechts het vermogen om mee te voelen met een ander, vanuit wat je denkt dat die ander doormaakt. Het is maar de vraag of je vervolgens ook overgaat tot handelen, laat staan tot goed handelen. Vergeet niet dat een psychopaat ook empathisch is naar zijn slachtoffers.’

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden