Home Hume werd niet vrolijk van zijn eigen ideeën

Hume werd niet vrolijk van zijn eigen ideeën

Pas na de dood van David Hume werd zijn filosofie invloedrijk. In een informatieve biografie stelt Ton Vink dit gedachtegoed centraal.

Door Koen Schouwenburg op 06 mei 2022

Hume werd niet vrolijk van zijn eigen ideeën
Cover van 05-2022
05-2022 Filosofie magazine Lees het magazine

David Hume (1711-1776) was bij leven vooral bekend als geschiedschrijver van de zesdelige History of England (1754-1761). Tegenwoordig kennen we hem hoofdzakelijk als filosoof. In zijn biografie Een leven als ‘man of letters’ besteedt Ton Vink daarom ook de meeste aandacht aan het interessante filosofische werk van de Schotse wijsgeer. Zijn kloeke debuut Traktaat over de menselijke natuur (1739-1740) beïnvloedde filosofen en wetenschappers als Karl Popper en Albert Einstein. Einstein bestudeerde Humes eersteling ‘met overgave en bewondering’, kort voor zijn ontdekking van de relativiteitstheorie. Het is goed mogelijk, schreef Einstein later, dat hij zonder Hume niet tot zijn theorie was gekomen.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Filosofie.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.