Home Homo sacer, de rechteloze mens

Homo sacer, de rechteloze mens

Door Patrick van IJzendoorn op 05 maart 2013

01-2003 Filosofie magazine Lees het magazine
De terrorist, de comapatiënt en de vluchteling – dat zijn de nieuwe rechtelozen. Giorgio Agamben noemt ze homines sacri, de heilige mensen die uit de samenleving zijn verbannen.
Een week voor kerst heeft de Amerikaanse regering twintig terroristen vogelvrij verklaard. Als geheim agenten er niet in slagen hen op een gewone wijze te arresteren, of wanneer dat te veel nevenschade (collateral damage) oplevert, mogen ze worden doodgeschoten. De Italiaanse filosoof Giorgio Agamben zou de terroristen bestempelen als letterlijke homines sacri: zij die van elk recht uitgesloten zijn en door iedereen gedood kunnen worden. Het ‘Wanted: dead of alive’-principe van George Bush jr. zou hij een radicale vorm van biopolitiek hebben genoemd, ware het niet dat de Italiaanse versie van zijn onlangs vertaalde hoofdwerk Homo sacer: de soevereine macht en het naakte leven al in 1995 het licht zag.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Filosofie.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.