Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

Filosofie Magazine nr. 10/2021

God, verlos ons van uzelf

Michel Dijkstra en Simone Bassie

Filosoof Erick Meganck wil filosofie en theologie met elkaar verbinden en zoekt een ‘religieus’ atheïsme.

Als het om religie gaat, zegt de Vlaamse filosoof Erick Meganck het graag recht voor z’n raap: ‘Het getuigt van “gehaktbal­denken” om te roepen: “God bestaat niet, punt!” Dat noem ik het “platte atheïsme”. Dat is helaas de meest verspreide vorm ervan.’

In zijn boek Religieus atheïsme onderneemt Meganck een speurtocht naar een meer subtiele en bovendien filosofische vorm van atheïsme. Niet zonder ironie analyseert hij het godsbeeld van ‘twaalf apostelen’ of coryfeeën van de moderne westerse filosofie, onder wie Kierkegaard, Marx, Wittgenstein en Derrida. Met een opvallend resultaat: geen van deze filosofen ontkent domweg het bestaan van God. Zo heeft Marx niets tegen religie, zolang die maar geen opium van het volk wordt. Zijn volgelingen hebben hem echter een weinig subtiele atheïstische filosofie in de mond gelegd.

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden