Quote
“Alle wezens zijn één met God”
Als reactie op de versmachtende omhelzing waarmee godsdienst en filosofie elkaar tijdens de Middeleeuwen omstrengelden, wendde Meister Johann Eckhart (ca. 1260-1328) zich tot de mystiek. Eckhart heeft nooit een systematische filosofie ontwikkeld. Zijn geschriften zijn daarom het beste te lezen als persoonlijke notities bij de twee grote polen van de mystiek: God en de menselijke ziel.
God is voor de mens volstrekt onkenbaar en iedere eigenschap die we aan Hem willen toekennen schiet te kort. Hij is als het ware de afgrond van het niets, waar alles in verdwijnt.
De menselijke ziel is geschapen naar het evenbeeld van God en bestaat uit een drie-eenheid: kennen, voelen en willen, wat overeenkomt met de deugden geloof, hoop en liefde. Boven deze drie staat de Goddelijke vonk.
Even tussendoor… Meer lezen over Meister Eckhart en andere grote denkers? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:
Meld u aan voor onze nieuwsbrief
De taak van de mens is het nu om met zijn ziel op te stijgen naar God. Concreet betekent dit dat alle zonden geweerd worden, er gestreefd wordt naar gelatenheid en er afstand wordt gedaan van alles wat werelds is. Het uiteindelijk ideaal is afstand doen van het eigen ik en opgaan in Gods wil.
Relevante berichten
Meister Eckhart was beter dan God | recensie
Zijn liefde voor God en de medemens ging zo ver dat de paus hem verketterde. Nu krijgt Meister Eckhart zelf liefdevolle aandacht van tien Nederlandse auteurs.
Meister Eckhart: ‘Mijn oog en Gods oog zijn één’ | recensie
De menselijke ziel moet één worden met God, vond Meister Eckhart. De paradox is dat de mens daar niet naar mag streven, het overkomt hem.
Marc de Kesel: ‘Wie naar zijn ware zelf zoekt, moet vooral zichzelf loslaten’
Hoe meer je jezelf probeert te verliezen, hoe meer je jezelf tegenkomt. Marc De Kesel over de lessen van middeleeuwse mystici.
God, verlos ons van uzelf | recensie
Filosoof Erik Meganck wil filosofie en theologie met elkaar verbinden en zoekt een ‘religieus’ atheïsme.