Artikelen geschreven door Michel Dijkstra
Lao Zi, de geheimzinnige taoïst
Met zijn taoïstische leer bepleitte Lao Zi (ca. 600 v.Chr.) een onthechte en bescheiden levenshouding, ver weg van het ‘dikke ik’.
Ook lezen is oefenen in taoïsme | recensie
Door lichamelijke oefeningen kom je de geheime wijsheid van het taoïsme op het spoor, schrijft Woei-Lien Chong in haar nieuwe boek.
Cusanus, de katholieke mysticus
Maak werk van je onwetendheid, spoorde Cusanus (1401-1464) aan. De filosoof en kardinaal hield er verrassend moderne ideeën op na.
Zoek het zelf uit | recensie
De Britse filosoof Edward Craig schreef een uitstekende inleiding tot de wijsbegeerte, die de lezer aanspoort zelf op onderzoek uit te gaan.
Het zwervende wolkje | recensie
De raadselachtige dichtkunst van Matsuo Basho is beïnvloed door het taoïsme, waarin vrij zwerven en onthechting centraal staan.
Kennis begint bij rekenen | recensie
De afwisseling van analyses en verhalen maakt de hoorcolleges van Johan Braeckman prikkelend luistermateriaal, vindt Michel Dijkstra.
C.O. Jellema, de mystieke dichter
C.O. Jellema vond inspiratie in de natuur en de middeleeuwse mystiek. Hij betwijfelde of de mens zichzelf en de wereld wel echt kan kennen.
Opvoeden kun je niet leren | recensie
Filosoof Joris Vlieghe stelt de essentiële vraag waaruit een goede opvoeding bestaat. Zijn antwoord is een inspiratiebron voor alle opvoeders.
Forceer de zaken niet met je denken
Volg de weg van de minste weerstand, leert het taoïsme. Je moet je afstemmen op je omgeving, waardoor je steeds intuïtiever kunt handelen.
De moraal ligt diep
Hanno Sauer schreef een fascinerende geschiedenis van het geweten.
Spelen is geen zinloos vermaak | recensie
In een recente klassieker vertelt een sprinkhaan waarom niet werk, maar spel de essentie van het leven vormt.
De mens van binnenuit begrepen
Het uitmuntende nieuwe eindexamenboek filosofie laat het raadsel van de mens intact, en geeft leerlingen een hoopvolle boodschap mee.