Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement

Francis Bacon

Francis Bacon

Geboren

22 januari 1561 London, Groot-Brittanië

Overleden

09 april 1626 Highgate, Groot-Brittanië

Hoofdwerken

Essays (1601); Novum organon (1620); De augmentis scientiarum (1623); Nova Atlantis (1627).

Opleiding

Universiteit van Cambridge

"We moeten helemaal opnieuw beginnen, anders blijven we in dezelfde cirkels draaien en kennen we geen vooruitgang."

"Een wijs man maakt meer kansen dan dat hij er aantreft."

Door kennis is de mens in staat zijn wereld vorm te geven, volgens Francis Bacon, want "kennis is macht". Voordat de mens tot kennis kan komen, moet hij zich echter eerst ontdoen van vooroordelen en drogbeelden (idola). Bacon onderscheidde drogbeelden die wortelen in de menselijke soort (idola tribus), in de eigen opvattingen (idola specus), in de menselijke taal (idola fori) en in de filosofische systemen (idola theatri). Tegenover deze vooroordelen stelde hij een door hemzelf mede ontwikkelde methode: de inductie.

Hij was een pionier in de wetenschappelijke revolutie door het ontwikkelen van een wetenschappelijke methode. Door het doen van waarnemingen en het verrichten van experimenten zou de mens tot kennis van de wetten van de natuur kunnen komen. Eerst kijken en feiten verzamelen, dan pas conclusies trekken.

Wie de wetten van de natuur eenmaal kent, kan haar beheersen, volgens Bacon. Dit beheersingsideaal keert bij Bacon terug in zijn gewaagde utopie, Nova Atlantis, waarin hij een samenleving beschrijft die op zuiver wetenschappelijke leest is geschoeid. Volgens Bacon zouden de technologische ontwikkelingen zorgen voor beheersing en aanpassing van de natuur, wat zou leiden tot vermeerdering van gezondheid, rijkdom en het menselijk geluk.
 

VIDEO'S

Biografie Sir Francis Bacon

Opmerkelijk

Naast filosoof was Bacon ook politicus. In 1621 werd hij echter beschuldigd van corruptie, wat een einde maakte aan zijn politieke loopbaan.
 

Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.