Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

Filosofie Magazine nr. 10/2017

De mens is groots in zijn kleinheid

Leon Heuts
Voormalig hoofdredacteur Filosofie Magazine

De geschiedenis van de filosofie is vooral een geschiedenis van toenemende ontnuchtering, betoogt Leon Heuts. En dat is zo slecht nog niet in deze tijd van fake news en een dreigende klimaatramp.

U die dit stuk leest – en ik die het schrijf. We zijn eigenlijk een beetje verwant met elkaar. Althans, we zijn beiden mensen die op feestjes iets hebben uit te leggen als we zeggen dat we geïnteresseerd zijn in filosofie. Natuurlijk, vele mensen vinden het mooi en interessant. Maar vroeg of laat komt toch de overbekende vraag: wat heb je eraan? En zeker in deze tijd, waarin alles wordt gewaardeerd op zijn nuttigheid, is die vraag lastig te beantwoorden. Want op een bepaalde manier marcheert de samenleving waarschijnlijk verder zonder wijsbegeerte. En ook in het persoonlijke leven kunt u rustig 90 worden zonder één keer de vraag te stellen wat de zin van uw bestaan is, of wat geluk nu eigenlijk is. Sterker nog: het is goed denkbaar dat u gelukkiger bent als u zich dergelijke vragen nooit stelt.  

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden