Home Confucius over de aardse deugden

Confucius over de aardse deugden

Door Michel Dijkstra op 29 oktober 2006

09-2006 Filosofie magazine Lees het magazine

In de turbulente Lente- en Herfstperiode verlangden veel Chinezen terug naar de mythische rijken van vroeger. Confusius wierp zich in die tijd op als hoeder van de antieke filosofie.

‘Met vijftien jaar was ik gericht op studie; met dertig stond ik stevig op mijn benen; met veertig twijfelde ik niet meer; met vijftig begreep ik de opdracht van de hemel; met zestig was het oor volgzaam; met zeventig volgde ik de wensen van mijn hart zonder over de schreef te gaan.’ Zo beschreef de Chinese wijsgeer Confucius (551 – 479 v. Chr.) zijn strijd met het leven. Deze uitspraak bevat zijn leer in een notendop: de mens moet levenslang streven naar begrip en volgzaamheid, tot hij uiteindelijk spontaan zijn hart kan volgen.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Filosofie.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.