De jury – bestaande uit Annemie Halsema (voorzitter), Cris van der Hoek, Mariska Jansen, Grace Ndjâko en Khadija al Mourabit – koos het boek uit een shortlist van vijf boeken. Het juryrapport prijst Beeckmans heldere schrijfstijl en de manier waarop ze het denken van Machiavelli illustreert aan de hand van uiteenlopende, vaak actuele voorbeelden: ‘van hedendaags populisme en House of Cards, tot Hitler, de bankencrisis van 2008, en de dividendbelasting van het vorige kabinet Rutte’.
De jury was het er snel over eens dat Machiavelli’s lef ‘het meest originele boek is dat de Hypatia-prijs 2022 meer dan waard is’. Doorslaggevend voor de winst is ‘de originele wijze waarop Beeckman Machiavelli interpreteert als denker over vrijheid. Zij laat zien hoe actueel Machiavelli’s republikeinse idee van vrijheid is en hoeveel we nog kunnen leren van zijn opvattingen over lot, noodzaak en deugd.’ Het boek pleit volgens de jury ‘met hartstocht voor intellectuele moed, een beter leiderschap en betere burgers’.
De Hypatia-prijs is een initiatief van de Society for Women in Philosophy (SWIP). De prijs heeft als doel de aandacht voor vrouwelijke filosofen in Nederland en Vlaanderen te vergroten en werd dit jaar voor de derde keer uitgereikt. De winnaar krijgt een wisseltrofee: een bronzen beeldje van de Griekse filosoof Hypatia. De vorige winnaar was Monica Meijsing met haar boek Waar was ik toen ik er niet was? Een filosofie van persoon en identiteit. Eva Meijer was de eerste winnaar met haar boek De soldaat was een dolfijn.
Tinneke Beeckman (1976) studeerde filosofie en moraalwetenschappen. Ze promoveerde aan de Vrije Universiteit Brussel op een proefschrift over Sigmund Freud. Ze schrijft columns, onder andere voor De Standaard, en is lid van het Filosofisch elftal van Trouw. Ze publiceerde eerder de boeken Door Spinoza’s lens en Macht en onmacht. Een verkenning van de hedendaagse aanslag op de Verlichting.