Home Filosoof Erik Oger overleden

Filosoof Erik Oger overleden

Door Tim Miechels op 28 juli 2021

Filosoof Erik Oger overleden

Dit artikel krijgt u van ons cadeau

Wilt u onbeperkt toegang tot de artikelen op Filosofie.nl? U bent al abonnee vanaf €4,99 per maand. Sluit hier een abonnement af en u heeft direct toegang.

De Vlaamse filosoof Erik Oger is vannacht op 78-jarige leeftijd in zijn slaap overleden. Zijn dood kwam volledig onverwachts. Enkele uren eerder had hij nog gewerkt aan zijn levenswerk – een boek over Nietzsche.

Erik Oger was van 1977 tot 2008 als hoogleraar filosofie verbonden aan de Universiteit van Antwerpen. Hij schreef verschillende boeken, waaronder De rede en haar monsters, Nachtoog: schuine wegen van de filosofie en Derrida: een inleiding. Het boek over Nietzsche waar hij al sinds zijn emeritaat aan werkte is volgens zijn schoonzoon Dirk van Peer zo goed als af. Van Peer geeft aan het boek gereed te maken voor uitgave.

In Nachtoog ontwikkelde Oger zijn eigen filosofie. Zijn tijd in militaire dienst was de inspiratiebron voor het concept ‘nachtoog’ . Het verwijst naar een manier van kijken waarbij je niet rechtstreeks naar een voorwerp kijkt, maar er net langs. Tijdens militaire expedities in het donker is dit de beste manier van kijken, omdat je dingen in het duister beter ziet als je er niet direct naar kijkt. Op soortgelijke wijze zijn er volgens Oger dingen die je niet bereikt door er direct naar te streven. Een goed voorbeeld daarvan is geluk: juist als we krampachtig streven naar geluk worden we ongelukkig. Oger onderzocht daarom de ‘schuine wegen’ in leven en samenleving.

Leon Heuts interviewde Erik Oger in 2007 over het begrip ‘nachtoog’. Lees hier het interview.

Relevante berichten

Weekendlijstje Spijt
Weekendlijstje Spijt

Weekendlijstje Spijt

Bij zijn bezoek aan Congo op 8 juni betuigde de Belgische koning Filip spijt voor de Belgische wandaden tijdens de koloniale overheersing. Hoewel officiële excuses ontbraken, werd deze spijtbetuiging geprezen als een stap in de goede richting. Maar kun je wel excuses maken voor iets wat je zelf niet gedaan hebt? Wat betekent spijt hebben eigenlijk en waar dient het voor? In dit weekendlijstje vindt u vijf artikelen over spijt.

Lees meer
Kunstmatige intelligentie
Kunstmatige intelligentie
Bewustzijn

Een zelfbewuste computer is onze favoriete nachtmerrie

Een softwareontwikkelaar van Google veroorzaakte een media-storm door te stellen dat zijn werkgever gebruikmaakt van een zelfbewuste chatbot. Maar is dat wel mogelijk? En wat betekent het dat we computers ontwikkelen die ons kunnen doen geloven dat ze bewust zijn?

Lees meer
Woede
Woede

Weekendlijstje: Woede

Een groep woedende boeren trok afgelopen week naar het huis van minister Van der Wal om hun onvrede te uiten over de nieuwe stikstofmaatregelen van het kabinet. Hoewel er in de maatschappij begrip lijkt te bestaan voor de boosheid bij boeren, klinkt er ook kritiek op de manier waarop zij deze boosheid uiten. Wat is woede, hoe gaan er mee om en kunnen we het positief inzetten? Daarover meer in dit weekendlijstje.  

Lees meer
Verbeelding
Verbeelding

Weekendlijstje verbeelding

Kinderen fantaseren de wonderlijkste verhalen bij elkaar. Als volwassenen raken we die kinderlijke fantasie vaak een beetje uit kwijt. Zonde, want we kunnen veel leren van onze eigen verbeelding. Dit weekend een lijstje over fantasie en verbeelding.

Lees meer