Artikelen geschreven door Alies Pegtel


Rosa Luxemburg, de martelares van het marxisme
Haar hele leven streed Rosa Luxemburg (1871-1919) voor een socialistische revolutie, die de wereld rechtvaardig moest maken.


Ayn Rand: de literaire egoïst
Jaag onbelemmerd je eigen geluk na, raadde Ayn Rand aan. Alleen dan ben je werkelijk vrij. En het is ook nog eens goed voor de samenleving.


Edith Stein, de heilige fenomenoloog
Filosoof en non Edith Stein was gefascineerd door de kloven tussen individuen. Ze vroeg zich af of er zoiets is als een gedeelde ervaring.


Dewey was een nationaal geweten voor Amerika
De mens schept zichzelf in zijn daden, stelde de Amerikaanse filosoof John Dewey. Hij zag het leven als een onophoudelijk proces van groei en ontwikkeling. En de ervaring staat daarbij altijd centraal.


Arjen Kleinherenbrink: ‘Bij Latour is filosofie meer dan een hobby’
Tijdens de coronapandemie schreef Arjen Kleinherenbrink het eerste Nederlandstalige boek over Bruno Latour.


Hoe de verlating door zijn moeder Martin Bubers beroemde filosofie van de dialoog voortbracht
Het ‘ik’ bestaat volgens Martin Buber niet op zichzelf, maar bevindt zich altijd in een relatie. Hoe de verlating door zijn moeder de beroemde filosofie van de dialoog voortbracht.


Susan Sontag was een denker die wilde voelen
Susan Sontag was wars van interpretatie, verhullende woorden en vertekenende beeldvorming. Je kunt je beter overgeven aan de sensaties die kunst oproept.


Is het tijd voor een nieuwe filosofische canon?
Te mannelijk, te wit, te westers: de klassieke filosofische canon ligt al een tijd onder vuur. Is het tijd om de canon te herzien?


Elke ziekte vraagt om een nieuw verhaal
Corona zien we vooral als een beproeving, waarna we teruggaan naar ‘normaal’. Een hoopgevend verhaal, maar geeft het genoeg betekenis?


‘Verslaving is de heks van onze tijd’
Socioloog Peter Cohen is tegen de term ‘verslaving’. Verslaving is volgens hem geen ziekte, maar een sociale constructie, waarmee we drugsgebruik pathologiseren en criminaliseren.


Als ziekte topsport wordt
Wielrenner Lance Armstrong vertelde de wereld dat je ook een winnaar kunt zijn in het gevecht tegen kanker. Maar kan beter worden wel een prestatie zijn? ‘Bij paniek of doodsangst werkt positief blijven echt niet.’ In de net verschenen autobiografische roman Het allerbeste van Pieter van den Blink vecht de… Read More


‘Angst gaat nooit over de werkelijkheid’
Vrees en fantasie gaan hand in hand, meent filosoof en psychiater Damiaan Denys. ‘Alles wat we doen, hebben we in onze geest al tientallen keren herhaald. Dat is wat onze hersenen doen: op het leven vooruitlopen.’