Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement

Arthur Schopenhauer

Arthur Schopenhauer

Geboren

22 februari 1788 Danzig, Duitsland

Overleden

21 september 1860 Frankfurt, Duitsland

Hoofdwerken

Die Welt als Wille und Vorstellung (1819); Die beide Grundprobleme der Ethik (1841); Parerga und Paralipomena (1851).

Opleiding

Filosofie en klassieke talen in Weimar, Berlijn en Göttingen

"De wereld is mijn voorstelling"

"Het leven is een hachelijke zaak. Ik heb besloten er de rest van mijn leven over na te denken."

Volgens Arthur Schopenhauer draait het leven om onze wil en onze voorstellingen. De wil kent iedereen op een directe manier. Onze overige kennis is afhankelijk van voorstellingen die wij hebben van objecten. Vandaar de titel van Schopenhauers hoofdwerk De wereld als wil en voorstelling. Het individu kent zijn lichaam bijvoorbeeld als voorstelling, maar "op een heel andere manier" ook als wil. Schopenhauer ziet de wil als een last. De wil is een redeloze, lage, blinde, niets ontziende drift. Het is de kunst om aan deze wil te ontkomen. Filosofie, meditatie en muziek bieden hiertoe verschillende manieren. Wie niet langer wil, vindt rust, stelt Schopenhauer een ideaal dat hij aan het boeddhisme ontleent. Schopenhauers filosofie is tamelijk pessimistisch. Hij gelooft niet in vooruitgang of in de goede bedoelingen van de mens. Hij ruimt echter wel een grote plaats in voor het medelijden. In het lijden herkent men de wil en het feit dat al het leven uiteindelijk lijden is. Daardoor kan men zich identificeren met de ander en ontstaat er ruimte voor medelijden.
 

VIDEO'S

Animatie over Hume van HUMANIntroductie tot Hume (Universiteit van Oxford)Hume in 3 minuten

Opmerkelijk

In 1820 vestigde Schopenhauer zich als privaatdocent in Berlijn. Hij plande zijn colleges zo in dat ze samenvielen met die van Hegel, in de hoop dat hij diens leerlingen zou aantrekken. Het tegendeel was echter waar, en Schopenhauer trok zich na het eerste trimester verbitterd terug.

Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.