Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

Filosofie Magazine nr. 1/2021

‘Zelfs Kaïn was kwetsbaar’

Hannah Achterbosch

Alain Verheij, schrijver van het boek Ode aan de verliezer, vindt dat we meer oog moeten hebben voor de Abels van onze tijd.

Beeld Martin Dijkstra

Wat kan ik weten?

‘Door technologische vooruitgang hebben we veel meer naasten gekregen. Dat roept de vraag op of we nog wel willen en kunnen weten hoe het met onze naasten gaat. Al die andere mensen passen namelijk niet in je hoofd. Ik zoek naar een manier waarop we toch kunnen weten hoe het met anderen gaat. Bijbelverhalen, zoals het verhaal over de broers Kaïn en Abel, geven richting. God vraagt aan de oudste en sterkste broer, Kaïn, waar zijn broertje Abel is. Kaïn antwoordt: “Ben ik mijn broeders hoeder?” Deze vraag gaat ook over willen weten hoe het met de ander gaat, over zorg voor naasten.’

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden