Home Weekendlijstje: zingeving

Weekendlijstje: zingeving

Door Robin Abbing op 15 oktober 2021

Weekendlijstje: zingeving

Dit artikel krijgt u van ons cadeau

Wilt u onbeperkt toegang tot de artikelen op Filosofie.nl? U bent al abonnee vanaf €4,99 per maand. Sluit hier een abonnement af en u heeft direct toegang.

Wat is de zin van het leven? De vraag is bijna clichématig, maar dat weerhoudt filosofen er niet van om op zoek te gaan naar antwoorden. Waar de een zijn heil vindt bij religie, put de ander betekenis uit zijn fulltime baan. In dit weekendlijstje vijf filosofen over de zoektocht naar zingeving.

Atheïstische spiritualiteit

Als God dood is, waar ga je dan op zoek naar zin? ‘Het leven van een atheïst gaat niet over rozen,’ stelt journalist Anton de Wit dan ook. In een bespreking van twee boeken over ‘atheïstische spiritualiteit’ beschrijft hij hoe de ongelovige mens het niet makkelijk heeft: wereldwijd neemt religieus fundamentalisme alleen maar toe, terwijl het atheïsme zelf ‘zijn zeggingskracht en betekenis is verloren’.

Lees hier het artikel van Anton de Wit over zingeving zonder God.

Klassieke zingeving en moraal

De Britse filosoof Bernard Williams gelooft niet dat het leven zin heeft. Niet dat het leven daarmee betekenisloos is, maar we moeten wel af van de grote verhalen” die veronderstellen dat we betekenis in de wereld kunnen ontdekken. In plaats daarvan neemt hij een voorbeeld aan de oude Grieken: die gaven zin aan het leven van binnenuit.

Lees hier het hele interview met Bernard Williams.

Romantische zingeving

Volgens de Finse filosoof Frank Martela zijn we pas sinds de opkomst van de moderne wetenschap geobsedeerd met de zoektocht naar de zin van het leven. Daarvoor was de wereld nog ‘betoverd’ en dacht men er niet aan de ‘zin van het bestaan’ te bevragen. Onze hedendaagse obsessie met zingeving, ziet Martela als een voortzetting van de Romantiek: romantici ‘kopieerden het oude religieuze denken, maar vervingen “God” door “hart”’.

Lees hier de boekbespreking van Een prachtig leven. Hoe vind je de zin van je bestaan? van Frank Martela.

Het geluk voorbij

In de ogen van psycholoog Emily Esfahani Smith heeft de westerse cultuur een ongezonde relatie met geluk. Het obsessieve streven ernaar maakt ons juist ongelukkiger. In haar boek De kracht van betekenis: Hoe zin te geven aan je leven schrijft Esfahani dat het leven de moeite waard wordt door de betekenis die we er aan geven. Volgens haar moeten we bepaalde gewoontes ontwikkelen die zin geven aan ons leven. ‘Er is meer in het leven dan gelukkig zijn’.

Lees hier het interview met Emily Esfahani Smith over haar boek.

Zingeving door werk

Is werk een voorwaarde voor een zinvol bestaan? Filosofen Simone van Saarloos, Eric Schliesser en Ingrid Robeyns denken na over deze stelling. Geeft werken ons leven zin, of is het meer de ‘illusie van eigenheid’ die je krijgt door te werken, waarmee we onze identiteit uitdragen? Misschien is het wel oneerlijk om werk zo’n grote rol in onze zingeving te geven. Het is immers niet voor iedereen mogelijk om te werken.

Lees hier de hele discussie over de vraag of werk nodig is voor een zinvol bestaan.

Relevante berichten

Een kerk voor het vrije woord
Een kerk voor het vrije woord

Een kerk voor het vrije woord

De Balie opende vorige week zijn deuren als gebedshuis, op grond van een heilig geloof in democratie, de rechtsstaat en de heilzame, bindende werking van cultuur. Waarom zou een cultuur- en debatcentrum zich anno 2022 geen seculiere kerk mogen noemen? We vroegen het Balie-directeur Yoeri Albrecht en Denker des Vaderlands Paul van Tongeren.

Lees meer
Weekendlijstje: Geheimen
Weekendlijstje: Geheimen

Weekendlijstje: Geheimen

Deze week werd duidelijk dat premier Rutte jarenlang eigenhandig sms’jes van zijn oude Nokia verwijderde. De premier heeft naar eigen zeggen “nooit bewust” belangrijke zaken verborgen, maar de oppositie ziet een patroon van het achterhouden van informatie. Naar aanleiding van het sms-debat, dit weekend een lijstje over geheimen.

Lees meer
Bertrand Russell over ‘het probleem van China’
Bertrand Russell over ‘het probleem van China’
Niet-westerse filosofie

Bertrand Russell over ‘het probleem van China’

Toen de Britse filosoof Bertrand Russell een jaar lesgaf in China, raakte hij diep onder de indruk van het land. Vooral het vermogen van de bevolking om gelukkig te zijn raakte hem. Wel maakte hij zich zorgen over de groeiende invloed van het Westen. Is het China gelukt om zijn eigenheid ten opzichte van het Westen te bewaren?

Lees meer
Weekendlijstje: Beginnen, presteren en jezelf leren kennen.
Weekendlijstje: Beginnen, presteren en jezelf leren kennen.

Weekendlijstje: Beginnen, presteren en jezelf leren kennen.

S10 staat dit weekend in de finale van het Eurovisie Songfestival. Tijdens een interview bij Matthijs gaat door vertelt ze dat ze zichzelf toestemming heeft gegeven om haar dromen na te jagen en dit avontuur aan te gaan. Het resultaat: meer zelfinzicht en een bijzondere prestatie. Dit weekend een lijstje over durven beginnen, presteren, en jezelf leren kennen.

Lees meer