Home Levenskunst Waarom we niet naar geluk maar naar betekenis moeten zoeken
Levenskunst

Waarom we niet naar geluk maar naar betekenis moeten zoeken

Door Alexandra van Ditmars op 15 juni 2017

Waarom we niet naar geluk maar naar betekenis moeten zoeken
07-2017 Filosofie magazine Lees het magazine

Wij hebben een onterechte obsessie met geluk, stelt psycholoog Emily Esfahani Smith in haar boek De kracht van betekenis. ‘In het leven draait het niet om geluk, maar om zin.’ Maar hoe doe je dat: zin aan je leven geven?

We moeten ophouden met het streven naar geluk. Tenminste, dat raadt psycholoog en journalist Emily Esfahani Smith (29) ons aan als we een zinvol leven willen hebben. Onze westerse cultuur heeft in haar ogen een geluksobsessie. En tegenstrijdig genoeg lijkt dat streven naar geluk ons juist ongelukkiger te maken. Niet geluk, maar betekenis maakt het leven de moeite waard, betoogt ze in haar boek, dat onlangs in het Nederlands verscheen als De kracht van betekenis: Hoe zin te geven aan je leven. ‘We jagen het verkeerde doel na.’

In de lobby van een Amsterdams hotel zit Esfahani – ze is kort overgekomen vanuit Washington om een lezing te geven – klaar om uit te leggen hoe je dat nu precies doet: een zinvol leven leiden. Om daar een antwoord op te vinden spitte ze een berg wetenschappelijke onderzoeken naar zingeving door, ging ze te rade bij filosofische theorieën en interviewde ze allerlei verschillende soorten mensen – van een astronaut tot een voormalig drugsdealer.

Nippend aan haar kop thee legt ze uit dat in haar zoektocht naar wat een leven zinvol maakt dezelfde vier thema’s telkens terugkeren: ergens bij horen, een doel hebben, verhalen vertellen en transcendentie ervaren. Dat werden de vier pilaren voor zingeving in haar boek. Maar daarover later meer. Eerst hebben we het over geluk – want wat is er eigenlijk mis mee om dat na te streven?

‘Geluk is vaak oppervlakkig – een gemakkelijk leven waarin we ons goed voelen en weinig stress of zorgen hebben’, zegt Esfahani. ‘Het gaat dan ook vaak gepaard met een goede gezondheid en genoeg geld op de bankrekening. Zo’n leven is iets heel anders dan een zinvol leven, dat diep is en gevuld met rijke ervaringen.’

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Filosofie.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.