Home Stelling: Werk is nodig voor een zinvol bestaan

Stelling: Werk is nodig voor een zinvol bestaan

Door Simone van Saarloos, Eric Schliesser, Ingrid Robeyns, Simone van Saarloos, Eric Schliesser en Ingrid Robeyns op 29 januari 2015

Cover van 02-2015
02-2015 Filosofie magazine Lees het magazine

Ons panel, bestaande uit Simone van Saarloos, Eric Schliesser en Ingrid Robeyns reageert iedere maand op een actuele stelling.
 

Simone van Saarloos

Schrijver, columnist
In The Human Condition maakt Hannah Arendt een onderscheid tussen arbeid, werk en handelen. Met arbeid zorg je voor de dagelijkse noodzakelijkheden om als biologisch wezen te overleven. Werk betreft het maken van duurzamere dingen – daarmee geef je het leven vorm –, terwijl handelen losstaat van de bevrediging van behoeften. Wanneer werk te veel in de categorie ‘arbeid’ valt en het dus alleen dient om biologische behoeften te bevredigen, raakt het zijn waarde kwijt.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Filosofie.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.