Food for thought
Mag je kippen eten als ze een goed leven hebben gehad? Met hun organisatie Wonder Why, zetten Maaike Merckens Bekkers en Sabine Wassenberg jonge kinderen aan tot denken. Zo laten ze een klaslokaal vol filosoferende kinderen nadenken over het belang en de betekenis van voedsel. Hoe weten je darmen wat ze willen eten? En waarom willen sommige mensen überhaupt niet eten? Een vertederende verkenning van onze eetgewoonten door de ogen van een groep basisschoolkinderen.
Eten is weten
Volgens veel filosofen is ons denkvermogen de meest waardevolle eigenschap die we hebben. Denken is immers wat de mens onderscheidt van dieren. Maar volgens filosoof en antropoloog Annemarie Mol zit dat anders: de mens is niet hoofdzakelijk een denker, maar een eter. Met alleen denken als uitgangspunt sluiten we de wereld buiten. Maar door te eten nemen wij deel aan de wereld, en neemt de wereld deel aan ons. Mol laat met Eating in Theory zien hoe wij ons met een gebakken ei uit Barneveld en een kopje koffie uit Ethiopië nooit meer een buitenstaander van de wereld kunnen wanen.
Verbindend voedsel
Welke Italiaanse lekkernij doet het hart van Aline D’Haese harder kloppen? En wat kan je Stine Jensen het beste voorschotelen op haar verjaardag? In deze portretten kauwen vier filosofen op meer dan hun gedachten. Voor de ene filosoof gaat eten met name om in leven blijven, en voor de ander is eten het beste excuus om samen te komen met familie en vrienden. Van Unox-worst tot cannoli: vier filosofen over hun persoonlijke verhouding tot eten.
Hedonistisch hapje
Frankrijk 1999, een Franse boerenactivist maakt een McDonalds-filiaal met de grond gelijk. Een fel protest tegen de Amerikaanse voedselindustrie, die met haar mal-bouffe de Franse eetcultuur zou ondermijnen. Dit voorbeeld kenmerkt de ideologische strijd tussen conservatieven en individualisten: onderdrukking van eet-impulsen versus de bevrijding daarvan. Het ‘filosofisch hedonisme’ van Michel Onfray uit zijn Filosofie van de smaak biedt uitweg. Door bewust en zorgvuldig te genieten van ons eten, eren wij zowel onze eetcultuur als onze individuele dieetwensen.