Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

Filosofie Magazine nr. 9/2021

‘Als ik eet, beweegt de wereld door mij’

Tjesse Riemersma

De klassieke filosofie neemt kijken en redeneren als uitgangspunt. Annemarie Mol laat zien wat er met het denken gebeurt als we eten centraal stellen. De mens is niet langer een buitenstaander.

Beeld Zeloot

Wat onderscheidt mensen van beesten? Ons denkvermogen, volgensveel filosofen. In de twintigste eeuw is onze ratio vaak aangewezen als datgene wat ons bij uitstek mens maakt. Volgens filosoof en antropoloog Annemarie Mol had die drang om ons te onderscheiden van het beestachtige een duidelijke aanleiding: het nazi-regime. Hitler had, zo concludeerden naoorlogse denkers, ons door een beroep te doen op onderbuikgevoelens tot beesten gemaakt en ons reflectieve vermogen uitgeschakeld. Het denkvermogen moest in hun ogen filosofisch onderzocht en verdedigd worden. Maar de huidige ecologische problemen vragen om een ander denkkader, vindt Mol.

In haar nieuwe boek Eating in Theory richt ze zich niet op wat ons onderscheidt van andere wezens, maar op wat ons met hen verbindt: eten, want dat doen we allemaal. Mol bestudeerde hiervoor het werk van diëtisten en liep mee met een logopediste die revaliderende mensen opnieuw leert slikken. Mol neemt niet de denker, maar de eter als model voor de mens. Daarmee verdampt het idee dat de mens en de rest van de levende wereld van elkaar gescheiden zijn.

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden