Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement

Richard Sennett

Richard Sennett

Geboren

1 januari 1943 Chicago

Hoofdwerken

The Culture of the New Capitalism, Yale (2006)

Opleiding

Muziekwetenschappen, sociologie, geschiedenis

"Een regime dat mensen geen redenen geeft om om elkaar te geven, kan zijn legitimiteit niet lang behouden."

"De woorden "autoriteit" en "macht" worden vaak door elkaar gebruikt."

De gilden die in de vroegmoderne tijd het productiewezen beheersten, stonden bekend om de kwaliteit van het werk dat zij afleverden. Maar tegenwoordig betalen wij lang niet altijd voor kwaliteit: bedrijven kunnen winstgevend zijn, ook al maken zij ondermaatse producten. In een kapitalistisch systeem zetten werknemers zich vaak niet met volle overgave in voor hun product: zij worden te weinig gestimuleerd om trots te willen zijn op wat zij maken. In De Ambachtsman (2008) zoekt Richard Sennett naar een oplossing voor dit probleem: welke veranderingen zijn nodig om de vaardigheden van ambachtslieden beter te ontwikkelen?
 
Sennetts interesse in arbeid en sociale verbanden is biografisch geworteld. In zijn jeugd was de Amerikaan een getalenteerd cellist, maar hij moest een muzikale carrière prijsgeven na een mislukte operatie aan zijn linkerhand. Min of meer noodgedwongen verkoos hij een carrière in de wetenschap, en met succes: als socioloog is hij een toonaangevende denker op het gebied van stad en arbeid.
 
Toch klinkt in Sennetts wetenschappelijke werk de cellist nog altijd mee. Hij neemt het op voor volharding, voor routine en traditie, voor de verbinding tussen hoofd en hand – voor het ware vakmanschap. Vrijwel ieder mens heeft het in zich om uit te blinken in een ambacht. Op dat potentieel spelen westerse samenlevingen echter nauwelijks in. Zo gaan de VS er stilzwijgend vanuit dat slechts een elite van de bevolking in staat is om zich te ontwikkelen tot excellente werkers; een onevenredig groot deel van overheidsinvesteringen komt toe aan een kleine bovenlaag. De gedachte overheerst dat hoogwaardige vakmensen een schaars goed vormen. Maar volgens Sennett is dat een fabeltje: in de vaardigheden die typisch zijn voor een goede vakman, zoals het lokaliseren van problemen en het bedenken van alternatieven, kan bijna iedereen zich oefenen. Wie denkt dat alleen de elite goed werk levert, zal de massa negeren en laat daarmee een grote voorraad van talent afsterven.
 

VIDEO'S

Sennett over de afname van de 'Skills Society':

Sennett over samenwerking:


Interview met Sennett:

LINKS

Opmerkelijk

Sennett won in in 2010 de Spinozalens. Volgens het juryrapport ‘zou je terug moeten naar Montaigne om een denker te vinden die zijn eigen leven zozeer tot inzet maakt van zijn werk, en zijn eigen leven presenteert als sociologische en filosofische school.’

Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.