Home De mens is geen flexwerker

De mens is geen flexwerker

Door Julien Charnay en Annette van der Elst op 29 januari 2015

Cover van 02-2015
02-2015 Filosofie magazine Lees het magazine

De vaste baan verdwijnt, mensen worden gedwongen verder te gaan als flexwerker. Dat gaat in tegen de menselijke natuur, betoogt arbeidssocioloog Richard Sennett. Hij pleit voor een basisinkomen.
 
Wat is uw diagnose van de staat van het werk?
‘Het gaat slecht met het werk. Allereerst is het niet langer vanzelfsprekend om werk te hebben. In de jaren zestig was er meer arbeid dan dat er arbeiders waren. Daardoor kwam de massawerkloosheid hard aan. Jongeren van nu weten niet beter of werk is schaars; dat is voor hen bijna natuurlijk. Ze leven met het gevoel dat ze op elk moment hun baan kunnen verliezen; ze hebben die onzekerheid verinnerlijkt. Bovendien staat werk niet langer in het perspectief van een continue, opgaande lijn. Mensen gaan nu van de ene baan naar de andere. Maar iedereen heeft er behoefte aan om zijn professionele activiteiten in te bedden in een coherent levensverhaal – dankzij zinvol werk, of dankzij werk dat weliswaar zwaar is, maar het mogelijk maakt om je toekomst te plannen. Door te werken kan ik in de behoeften van mijn gezin voorzien en zorgen voor de scholing van mijn kinderen. Het is tegenwoordig al moeilijk om een baan in de wacht te slepen, maar als u al werk vindt, dan ontbreekt juist dit aspect van “roeping” – van Beruf, om de Duitse term te gebruiken, die werk verbindt met het idee van geluk.’

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Filosofie.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.

Relevante berichten

Een kerk voor het vrije woord
Een kerk voor het vrije woord

Een kerk voor het vrije woord

De Balie opende vorige week zijn deuren als gebedshuis, op grond van een heilig geloof in democratie, de rechtsstaat en de heilzame, bindende werking van cultuur. Waarom zou een cultuur- en debatcentrum zich anno 2022 geen seculiere kerk mogen noemen? We vroegen het Balie-directeur Yoeri Albrecht en Denker des Vaderlands Paul van Tongeren.

Lees meer
Weekendlijstje: Geheimen
Weekendlijstje: Geheimen

Weekendlijstje: Geheimen

Deze week werd duidelijk dat premier Rutte jarenlang eigenhandig sms’jes van zijn oude Nokia verwijderde. De premier heeft naar eigen zeggen “nooit bewust” belangrijke zaken verborgen, maar de oppositie ziet een patroon van het achterhouden van informatie. Naar aanleiding van het sms-debat, dit weekend een lijstje over geheimen.

Lees meer
Bertrand Russell over ‘het probleem van China’
Bertrand Russell over ‘het probleem van China’
Niet-westerse filosofie

Bertrand Russell over ‘het probleem van China’

Toen de Britse filosoof Bertrand Russell een jaar lesgaf in China, raakte hij diep onder de indruk van het land. Vooral het vermogen van de bevolking om gelukkig te zijn raakte hem. Wel maakte hij zich zorgen over de groeiende invloed van het Westen. Is het China gelukt om zijn eigenheid ten opzichte van het Westen te bewaren?

Lees meer
Weekendlijstje: Beginnen, presteren en jezelf leren kennen.
Weekendlijstje: Beginnen, presteren en jezelf leren kennen.

Weekendlijstje: Beginnen, presteren en jezelf leren kennen.

S10 staat dit weekend in de finale van het Eurovisie Songfestival. Tijdens een interview bij Matthijs gaat door vertelt ze dat ze zichzelf toestemming heeft gegeven om haar dromen na te jagen en dit avontuur aan te gaan. Het resultaat: meer zelfinzicht en een bijzondere prestatie. Dit weekend een lijstje over durven beginnen, presteren, en jezelf leren kennen.

Lees meer