Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

FM nr. 2/2015

De mens is geen flexwerker

Julien Charnay, Annette van der Elst

De vaste baan verdwijnt, mensen worden gedwongen verder te gaan als flexwerker. Dat gaat in tegen de menselijke natuur, betoogt arbeidssocioloog Richard Sennett. Hij pleit voor een basisinkomen.
 
Wat is uw diagnose van de staat van het werk?
‘Het gaat slecht met het werk. Allereerst is het niet langer vanzelfsprekend om werk te hebben. In de jaren zestig was er meer arbeid dan dat er arbeiders waren. Daardoor kwam de massawerkloosheid hard aan. Jongeren van nu weten niet beter of werk is schaars; dat is voor hen bijna natuurlijk. Ze leven met het gevoel dat ze op elk moment hun baan kunnen verliezen; ze hebben die onzekerheid verinnerlijkt. Bovendien staat werk niet langer in het perspectief van een continue, opgaande lijn. Mensen gaan nu van de ene baan naar de andere. Maar iedereen heeft er behoefte aan om zijn professionele activiteiten in te bedden in een coherent levensverhaal – dankzij zinvol werk, of dankzij werk dat weliswaar zwaar is, maar het mogelijk maakt om je toekomst te plannen. Door te werken kan ik in de behoeften van mijn gezin voorzien en zorgen voor de scholing van mijn kinderen. Het is tegenwoordig al moeilijk om een baan in de wacht te slepen, maar als u al werk vindt, dan ontbreekt juist dit aspect van “roeping” – van Beruf, om de Duitse term te gebruiken, die werk verbindt met het idee van geluk.’

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden