Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

Filosofie Magazine nr. 3/2020

Parels van protest

Marc van Dijk
Schrijver, journalist en kunstenaar

Aan alle kanten van het politieke spectrum komen protestgroepen op. Na een tijdje verdwijnen veel demonstranten weer en blijft alles bij het oude. Of toch niet? Filosoof Mathijs van de Sande onderzoekt de blijvende doorwerking van protestbewegingen. ‘Anarchisme heeft een grote invloed.’

Op talloze plaatsen in de wereld kwamen mensen de afgelopen tijd in opstand – van Hongkong tot Irak, van Chili tot Soedan. Er waren, en zijn, protesten tegen autoritaire regimes, maar ook klimaatprotesten in de gehele westerse wereld, geïnspireerd door Greta Thunberg, die door Time Magazine werd uitgeroepen tot Persoon van het Jaar. In Nederland kwamen beroepsgroepen in actie die normaal gesproken niet snel de straat op gaan – van onderwijzers en bouwvakkers tot boeren.

Toch is zoveel protest als in 2019 al snel weer verdampt. Want wat merken we er nu nog van? De opstand wordt – afhankelijk van het heersende politieke model – gewelddadig neergeslagen of behendig ontzenuwd door wat beleidsaanpassingen, en daarna gaan de demonstranten en de betreffende regeringen over tot de orde van de dag. Of toch niet? De politiek filosoof Mathijs van de Sande (1984) doet aan de Radboud Universiteit onderzoek naar de aard en dynamiek van protestbewegingen. Vanuit zijn sobere betonnen werkkamer op de zestiende verdieping, met indrukwekkend uitzicht over de glooiende heuvels rond Nijmegen, vertelt hij over de invloed van misschien wel de meest onderschatte politieke stroming in de geschiedenis: het anarchisme.

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden