Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

Filosofie Magazine nr. 6/2016

Leven is leren sterven

Bas Nabers

Hoe kunnen we leren leven met onze vergankelijkheid? Bas Nabers over de schoonheid van het leven als kortstondig avontuur – en over troost en veerkracht.

 
Who wants to live forever? klinkt het in een beroemde song van Queen. Inderdaad, zolang we gezond blijven zouden we misschien ietsje langer willen leven dan we mogen verwachten. Maar voor altijd? Als je geen tijd meer kunt verspelen, omdat je toch oneindig de tijd hebt, dan komt het er niet op aan wat je nú doet. Keuzes verliezen hun urgentie, het moment zijn intensiteit. Pas wie beseft dat het eigen bestaan eindig is, kan het zien als een eenmalig avontuur en stelt zich open voor de verrassende schoonheid van een zinrijk ogenblik.

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden