Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

Filosofie Magazine nr. 2/2003

‘Ik ben pas vrij in het gelaat van de Ander’

Coen Simon

Hoeveel kun je beschrijven met één welgemikte uitspraak? Een meditatieve serie over beroemde mantra’s in de westerse filosofie. Deze keer: Emmanuel Levinas. Over de naakte hulpeloosheid van de Ander bij de achtste herdruk van Het menselijk gelaat. Plus: waarom de  kwetsbaarheid van het gelaat door de chador verloren gaat.
 
‘Als je blind was, zou je waarschijnlijk niet eens verliefd zijn geworden. Maar zou je werkelijk de geliefde willen zien in de kille helderheid van het gezichtsorgaan?’

In de internationale bestseller In ongenade van J.M. Coetzee durft literatuurwetenschapper David Lurie zijn geliefde in elk geval niet recht in de ogen te kijken. Lurie doceert ‘Dichters uit de Romantiek’ voor een handjevol studenten aan de universiteit van Kaapstad. Als hij alleen nog maar een oogje heeft op het donkere meisje uit George (‘in het oude Kafferaria’), heeft zijn onbeholpen gestuntel nog iets innemends, maar wanneer Lurie de stille studente tot tweemaal  toe bruusk overhaalt  met hem te vrijen,  worden zijn dubbelzinnige colleges wel erg ongemakkelijk. ‘Het kan meer in je belang zijn om de aanblik te versluieren’, spreekt hij voor zijn studenten, ‘haar daarmee  levend  te houden in haar archetypische, godinachtige vorm.’ Hij negeert de afwerende signalen van het meisje, omdat, volgens hem, ‘de schoonheid van een vrouw niet van haar alleen is.’ De universiteit denkt anders over zijn avontuurtje met ‘het mooiste der natuur’. Een harteloos ontslag volgt.

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden