Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

FM nr. 11/2017

Hoe een digitale detox leidt tot meer aandacht

Bart Coster
Freelance filosofiejournalist

Hans Schnitzler liet studenten een digitale detox doen. Een leven zonder smartphone, concludeerde hij, is lastiger en juist daarom betekenisvol.

We hebben radicale experimenten nodig om te weten waar we staan’, zegt Hans Schnitzler, auteur van Kleine filosofie van de digitale onthouding. Daarom heeft hij inmiddels zes lichtingen studenten van de Bildung Academie een ‘digitale detox’ laten doen: een week zonder schermen. Geen Facebook, geen Twitter, geen WhatsApp. Aan het einde van deze week reflecteerde hij met de studenten op hun ervaringen.

Veel studenten melden dat ze zonder smartphone dingen als ‘echter’ ervaren. Hoe verklaart u dat?
‘Een belangrijk onderdeel van ervaring is frictie. De ideologie van Silicon Valley is dat alles zo gemakkelijk, zo frictieloos mogelijk moet zijn. Ze maken de denkfout dat meer comfort en meer gemak ook meer geluk zouden betekenen. Maar frictie, obstakels tegenkomen en overwinnen, zorgt juist voor de rijkdom van ervaring. Dat krijg ik ook van de studenten terug. Ze ervaren tijdens de digitale onthouding dat ze veel meer moeite moeten doen voor banale dingen, zoals de weg vinden. En hoeveel voldoening het geeft om niet afhankelijk te zijn van een smartphone, maar op anderen te vertrouwen en een inspanning te verrichten.

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden